Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na susretu „Poezijom protiv ovisnosti“ Međimurje istaknuto kao primjer u borbi protiv alkoholizma

Datum objave: 19. studenoga 2018.

Klub liječenih alkoholičara „Povratak“ Mursko Središće i Savez klubova liječenih alkoholičara Međimurja bili su domaćini 20.večeri pučke poezije klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske pod nazivom „Poezijom protiv ovisnosti“. Tom prigodom okupili su se apstinenti iz Međimurske, Varaždinske, Krapinsko zagorske, Koprivničko križevačke, Bjelovarsko bilogorske i Virovitičko podravske županije te grada Zagreba i Slavonskog Broda.
U suorganizaciji grada Mursko Središće, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ-a te pod pokroviteljstvom Međimurske županije, u prepunoj dvorani Centra za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću održano je nekoliko okruglih stolova na temu „Tretman alkoholizma u Međimurju – povijest koja nam pomaže graditi budućnost“, dok su poeziju kazivali sami apstinenti.
Ovom značajnom skupu podršku su dali župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl Pal, predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara prof.dr. Zoran Zoričić, predstavnici referentnog centra, socijalni radnici, terapeuti te gosti iz Slovenije.
U glazbenom programu nastupili su Ženska vokalna skupina „Ftičice“ i  KUD-a „Mura“ Mursko Središće.
Predsjednica Saveza Klubova liječenih alkoholičara Međimurske županije dr. Biserka Goričanec istaknula je kako je prije 19 godina upravo iz dvorane Centra za kulturu krenula priča koja je do danas rezultirala brojnim aktivnostima, brigom i uspješnim odvikavanjem od pošasti koja ne zaobilazi nikoga. „Vjerujem kako su svi dosadašnji susreti osim lijepog iskustva, druženja i opuštanja bili motivacija za daljnju apstinenciju i neodustajanje od ustrajnog rada na samome sebi.“
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl Pal rekla je kako je ovo jedan iznimno vrijedan skup zbog brojnih aktivnosti koje klubovi rade, a s obzirom na kvalitetu terapeuta u Međimurju i snažan doprinos rješavanju problema alkoholizma.
Gradonačelnik Dražen Srpak dodao je kako je očito da kad nešto traje 20 godina je dobro, korisno i plemenito. „Čovjeku je u životu važna ljubav, zajedništvo i obitelj i tada nisu usamljeni, zdraviji su i život ima smisla. Želim vam da budete ustrajni u onome što radite.“     
Župan Matija Posavec pozdravljajući apstinente i njihove obitelji rekao je kako su rijetki trenuci kad su ispunjene dvorane jer se tada radi o velikim i značajnim događajima: „Ako život promatramo kao rijeku koja teče, tada ne znamo što nam nosi novi dan, ali ako se svako jutro budimo svjesni vlastitih vrijednosti i potencijala sa željom da idemo naprijed i pozitivno gledamo u budućnost tada i tu rijeku možemo usmjeriti u željenom smjeru. Želim svima vama apstinentima mnogo razumijevanja unutar vaših obitelji i okoline te optimizma koji gradite osmijehom“.
Zaključak svih sudionika je važnost i uspješnost onoga što rade klubovi, čiji angažman u proteklih 54 godine ima najveću ulogu u području javnoga zdravstva. Pokazuju vitalnost, grade mostove, a većina njih davajući sebe raste i biva sve bogatija u stjecanju unutarnjeg mira.
Tijekom 20. Večeri poezije dodijeljena je zlatna plaketa i priznanje za cjeloživotni doprinos u radu Klubova na području Međimurja terapeutima dr. Ivanu Dolenecu i Josipu Lehkecu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content