Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

"12. Mesap jesen" s najvećim brojem izlagača i posjetitelja

Datum objave: 17. studenoga 2018.

U Nedelišću je, u subotu 19. studenoga 2018.godine, svečano otvorena tradicionalna sajamska priredba “MESAP JESEN 2018″ koja 12. puta zaredom predstavlja poduzetnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge koji prezentiraju robe i usluge s područja poljoprivrede, ekologije i zdrave prehrane, obnovljivih izvora energije i pčelarstva.  Ovogodišnji sajam nadmašio je sva očekivanja, obzirom na najveći broj izlagača i posjetitelja. U dva dana posjetitelji imaju prilike uživati u bogatoj i raznovrsnoj ponudi brojnih izlagača koji se predstavljaju u sajamskoj dvorani MESAP-a u Nedelišću.
Direktor Mesap-a Vitomir Kirić, istaknuo je prilikom otvorenja kako je ovo jedan od najuspješnijih sajmova koji ima četiri tematske cjeline. „Poljoprivredu kao jednu od strateških grana čije potencijale moramo iskoristiti, ekologiju i zdravu hranu koja se proizvodi na ekološkim i biodinamičkim principima, pčelarstvo kao jedan od segmenata koji doprinosi našem zdravlju i obnovljivi izvori energije čija se visoka tehnologija prezentira kao tehnologija budućnosti. Zahvaljujem na podršci Međimurskoj županiji, Općini Nedelišće, Udruzi pčelara Agacija i Lovačkom savezu Međimurske županije“.
Zamjenik načelnika općine Nedelišće Željko Kacun  napomenuo je kako je ponosan što je Nedelišće domaćin međunarodnog sajma s obzirom na izlagače iz Slovenije i Mađarske. „Bogatstvo poljoprivrednih proizvoda, inovativna tehnološka rješenja dokaz su da projekt Mesap-a itekako ima smisla i održivost. Nadam se da će broj izlagača i broj posjetitelja pridonijeti daljnjem razvoju sajma“.
Otvarajući Sajam, međimurski župan Matija Posavec naglasio je kako je važno na jednom mjestu okupiti izlagače koji se bave proizvodnjom onih proizvoda koji ponosno mogu nositi markicu međimurske izvornosti. „Najbolji med u Hrvatskoj, meso z tiblice, jabuke, grožđe, krumpir i ostali proizvodi iz Međimurja moraju naći put na druga tržišta. Upravo zato su važni sajmovi, povezivanje s regijama i promocija naših vrijednosti. Dali smo inicijativu da u Donjem Kraljevcu bude nacionalni centar biodinamičke proizvodnje, povezujući se sa drugim regijama očekujemo lakši plasman naših proizvoda na druga tržišta, a s obzirom na oko stotinu proizvođača meda u Međimurju i veliki doprinos Udruge pčelara „Agacija“, u sklopu „mednog dana“ tijekom prosinca će više od 663 učenika prvih razreda osnovnih škola u međimurskim školama dobiti na poklon staklenku meda“.
U glazbenom dijelu otvorenja nastupio je Pjevački zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća, a među uzvanicima bili su saborska zastupnica Bernarda Topolko, zamjenik župana Josip Grivec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Općinskog vijeća Nedelišće Ljudevit Bošćak i mnogi drugi.
Tijekom otvorenja sajma podijeljene su diplome za kvalitetu meda čime je još jednom potvrđeno kako je međimurski med najbolji u Hrvatskoj. Od 61 pristiglog uzorka, 41 je bio bagremovog meda, 11 cvjetnog meda, 4 kestenovog meda, lipovog meda i ostalo. Zlatne, srebrne i brončane medalje dokazuju vrhunsku kvalitetu meda proizvedenog u Međimurju.
Podijeljene su i diplome za voćna vina proizvođačima iz 7 hrvatskih županija, dok je u suradnji Turističke zajednice općine Nedelišće i Međimurske županije nagrađen i trud za najbolje spremljeni kolač. Prvu nagradu su osvojile članice Udruge Izvor iz Ivanovca, a pratile ih su Udruga Brest iz Podbresta, Udruga žena Strahoninec, Društvo žena Gorni Kraljevec i Udruga žena Nedelišće.
Edukativni dio 12. Sajma Mesap Jesen sadržava tematska predavanja „Kako kratki opskrbni lanci mogu stimulirati rast prihoda na poljoprivrednim gospodarstvima“ koje vodi Valentina Hažić, te „Apiterapija kod bolesti dišnog sustava“ predavačice Zrinke Franić, dr.med., „Pčelarenje AŽ košnicom do prve paše, formiranje rezervnih zajednica i dodavanje matica“ predavača Boštjana Noča te „Tehnologija pčelarenja“ predavača Igora Petrovića.
Tijekom Sajma održava se natjecanje lovačkih društava u pripremanju lovačkog gulaša i nastupi KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće i njihovih gostiju, dok će tijekom nedjelje biti izložba malih životinja.
Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content