Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisan Ugovor o nabavci uređaja za magnetsku rezonancu

Datum objave: 15. studenoga 2018.

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je Ugovor o javnoj nabavi uređaja za magnetsku rezonancu za potrebe Županijske bolnice Čakovec. Vrijednost uređaja je 8 337 500,00 kuna sa PDV-om, a temeljem provedenog javnog natječaja, ekonomski najpovoljnija ponuda je poduzeća Siemens HealthCare, u čije ime su Ugovor potpisali Neven Carev i Snježana  Dubravka Petrovečki te Milan Slade Šilović.
Tom prigodom župan Matija Posavec istaknuo je kako je ovo još jedan dokaz najvećeg ulaganja u kvalitetniju zdravstvenu skrb Međimurja. „Završavamo novu zgradu Doma zdravlja, nabavlja se dijagnostičko terapijska oprema i obnavljaju se ambulante primarne zdravstvene zaštite, obnavljaju se zgrade Bolnice, a uskoro ćemo potpisati još jedan Ugovor o obnovi paviljona 2, također kao dio Bolnice. Uređaj za Magnetsku rezonancu zaslužuje Međimurje, tim više jer 84% stanovništva koristi našu Bolnicu, imamo odlično organizirani sustav interventne kardiologije, a nabavkom MR uređaja uvodimo novi standard zdravstvene zaštite. Po potpisu Ugovora, krećemo u adaptaciju prostora dogradnjom funkcionalnog objekta kraj Odjela radiologije, veličine 270 kvadrata, koji će biti projektiran po suvremenim standardima u suradnji s liječnicima i stručnjacima iz Siemensa. U novom prostoru bit će radni prostor za liječnike i inženjere, prostor za uređaj i prostor za pacijente. Tako ćemo na jednom mjestu imati suvremeni i moderno opremljen centar za radiološku dijagnostiku. Izrada projektne dokumentacije, građevinski radovi, isporuka i montaža uređaja trebala bi biti gotova do veljače.“  ističe Posavec.
Javni  natječaj za MR uređaj vrijednosti preko 9 milijuna kuna proveden je u tri mjeseca, a unatoč nekoliko ponuda nije bilo nijednog prigovora na Odluku o odabiru što je dokaz kvalitetno pripremljenog tendera i vrlo transparentno provedenog postupka javne nabave, koje su provodili Anita Strnišćak i Goran Gotal iz Odsjeka za javnu nabavu Međimurske županije.
„Odjel radiologije i ultrazvuka u Županijskoj bolnici Čakovec funkcionira sa 2 primarijusa, 7 specijalista radiologije, jednim užim specijalistom neuroradiologije i 3 uža specijalista ultrazvuka, 11 radioloških tehnologa, 4 specijalizanata, dok je zbog proširenja djelatnosti u planu zapošljavanje još 4 radiološka tehnologa. Upravo se odvija edukacija za liječnike radiologe u Kliničkoj bolnici Dubrava i Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice u Zagrebu. Nabavka MR uređaja je garancija kako nećemo izgubiti liječnike jer je ovo veliki napredak u razvoju radiološke dijagnostike – ističe dr. Ivan Žokalj pohvalivši Međimursku županiju kao ustanovu koja je struci dala potpuno slobodne ruke u načinu organizacije prostora i tehničkim karakteristikama samog uređaja“  ističe dr. Ivan Žokalj.
Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.Robert Grudić naglasio je kako je godišnja potreba, prema dostupnim podacima, oko 2000 pacijenata u Međimurju koji imaju uputnicu za MR. „Nabavka uređaja svakako će omogućiti viši standard u opremi naše bolnice, smanjiti liste čekanja i omogućiti kvalitetnije liječenje. Ovime ćemo u Županijskoj bolnici omogućiti snimanje bolesti svih organskih sustava na način kako se to prakticira u suvremenoj radiologiji“.
„Današnje potpisivanje još je jedan dokaz podizanja zdravstvene zaštite na još višu razinu, stvaranje standarda koje stanovnici Međimurja trebaju i zaslužuju te korak bliže prema jednoj od najopremljenijih bolnica koja će sve zdravstvene usluge imati na istoj lokaciji. Trenutno se na pregled MR-a čeka i više od šest mjeseci i pregledi se obavljaju u ugovornim ustanovama HZZO-a. Nabavkom MR-a stanovnici Međimurja više neće morati čekati na pretragu koja nerijetko spašava život“ – ističe pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač.
Direktor Siemens HealtCare iz Zagreba Neven Carev istaknuo je kako će u najkraćem mogućem roku obaviti sve pripreme za primopredaju i montažu uređaja u Čakovcu. „Na uređaj dajemo garanciju od 5 godina, provodimo edukaciju za liječnike i osoblje za rad na Uređaju, osiguravamo kompletno servisiranje i održavanje sa svim rezervnim dijelovima, voditi ćemo računa o atestnoj dokumentaciji dok Županiji čestitam na nabavci najmodernijeg uređaja u kategoriji 1,5 T vrhunskih karakteristika.“
Magnetska rezonancija (MR) je jedna od najmodernijih neinvazivnih dijagnostičkih metoda u kojoj se ne koristi rendgensko zračenje i najčešće pretraga prvog izbora za dijagnostiku organa središnjeg živčanog sustava, kao što su mozak i kralježnička moždina, za dijagnostiku raznih oboljenja sustava za kretanje, najčešće zglobova i zdjelice te nezamjenjiva pretraga kod onkoloških bolesnika.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content