Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Završen projekt energetske obnove zgrade Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec

Datum objave: 9. studenoga 2018.

U Čakovcu je 9. studenoga 2018. godine održana završna konferencija projekta Energetske obnove Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove Učeničkog doma iznosila je 5 milijuna kuna, od kojih je 3 milijuna kuna financirano iz Europskih fondova, 1.5 milijuna kuna iz nacionalnih fondova, a  Međimurska županija sudjelovala je sa 500.000,00 kuna.
Zgrada Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec, nakon zgrade Školskih radionica Graditeljske škole Čakovec, Tehničke škole Čakovec, drugi je javni objekt Međimurske županije energetski obnovljen u odgojno obrazovnim ustanovama u prvom ciklusu energetske obnove tijekom koje će se obnoviti još ukupno 6 zgrada čija je ukupna investicija veća od  27 milijuna kuna.
Završnoj konferenciji nazočili su: zastupnica u Saboru Republike Hrvatske Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcom, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Zvonko Ladić, voditeljica Učeničkog doma Nataša Vrček, direktor MIN-a Ivan Vinković sa suradnicima, direktor MENEA-e Alen Višnjić te ispred izvođača radova tvrtke „Đurkin“ d.o.o.  Zlatko Đurkin.
Uvodno je nazočne pozdravio ravnatelj Graditeljske škole Zvonko Ladić  kazavši: „Cilj provedbe projekta je značajna financijska ušteda na energentima, ali što je važnije dobili smo prostor u kojem naši korisnici mogu kvalitetno živjeti, učiti i napredovati. Pomladili smo zgradu, a sada moramo unijeti i mladost i radost u naše sobe te tako opravdati investiciju. Planiramo i obnovu  unutrašnjosti  zgrade doma čime ćemo zasigurno privući nove učenike i studente te tako ponovno biti dom budućim generacijama“.
Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije MENEA d.o.o. opisao je tehničke detalje koji su provedeni u energetskoj obnovi: „ U svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti, izvršeni su radovi na rekonstrukciji vanjske ovojnice, što znači rekonstrukcija, izvedba toplinske izolacije na krovu, ravni i kosi krovovi prilikom ove obnove dobili su i 20 novih solarnih kolektora, rekonstruirana je izvedba vanjskih zidova, stropova, lođa te je izvedena djelomična izmjena vanjske stolarije i grijanih prostorija. Također su instalirani novi radijatori u većem dijelu objekta, uveden je novi temperaturni režim ogrjevnog medija. Ovom prilikom u cijelom Učeničkom domu izvršena je zamjena rasvjetnih armatura, kao i zamjena vanjskih reflektora s LED reflektorima sa senzorima pokreta.“
Također, projektirana je gromobranska instalacija radi prevencije i zaštite korisnika Doma, ali i same zgrade Doma. Prema godišnjem proračunu, potrebna toplinska energija za grijanje zgrade nakon provedbe energetske obnove, zgrada Učeničkog Doma certificirana je iz energetskog razreda E u energetski razred B, što će dodatno smanjiti troškove.
Matija Posavec, župan Međimurske županije istaknuo je kako je ovo jedan od 22 projekta koji se na području Međimurja obnavljaju sukladno energetskoj obnovi: „Prošla je 41 godina od kada je izgrađen Dom i ovo je zasigurno jedna od najozbiljnijih investicija koja će biti na korist svim korisnicima i djelatnicima Učeničkog doma. U 2018. i 2019. godini adaptiramo dvadesetak institucija koristeći Europska sredstva, s temeljnim ciljem da ulaganjem u obrazovanje i mlade ulažemo u budućnost.
Prijavitelj projekta je Graditeljska škola Čakovec, voditelj projekta Međimurska energetska agencija d.o.o. (MENEA), a razdoblje provedbe projekta od 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2018. godine.
Zgrada Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec namjenski je izgrađena 1977. godine u posebno osmišljenom konceptu srednjoškolskog učilišta za zanimanja u graditeljstvu za čitavu sjeverozapadnu Hrvatsku, s mogućnošću smještaja 165 učenika. Broj učenika srednjoškolaca je 71, dok u Domu ima i 24 studenta. Projekt energetske obnove zgrade Učeničkog doma započeo je 1. listopada 2016. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content