Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Talijanski veleposlanik u službenom posjetu Međimurskoj županiji

Datum objave: 22. listopada 2018.

U ponedjeljak, 22. listopada 2018. godine u službenom posjetu Međimurskoj županiji  boravili su veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Adriano Chiodi Cianfarani, izaslanik za gospodarsko-trgovinske poslove Gianluca Di Felice i direktorica Talijanskog Instituta  za vanjsku trgovinu Margherita Lo Greco. Italija je jedno od najzastupljenijih tržišta u izvozu Međimurske županije, kao i država iz koje Međimurska županija najviše uvozi.
Posjet Međimurskoj županiji započeo je radnim sastankom sa županom Matijom Posavcem koji je predstavio gospodarske i turističke potencijale Međimurja, funkcioniranje javne uprave i projekte koji se provode sredstvima europskih fondova. Uz župana, sastanku su nazočili zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec,  pročelnik Upravnog odjela za gospodarske  djelatnosti Darko Radanović, v.d. ravnateljice REDEA-e Ana Kralj, stručna suradnica Maša Tomašić i pročelnica UO za poslove župana Vesna Haluga.
“Nakon pet godina imamo priliku ugostiti predstavnike Republike Italije, zemlje koja je prva na ljestvici inozemnih partnera s kojima Hrvatska odvija gotovo petinu svoje ukupne robno-trgovinske razmjene. Italija je jedno od najzastupljenijih tržišta u izvozu Međimurske županije, kao i država iz koje Međimurska županija najviše uvozi. Samo prošle godine izvoz međimurskog gospodarstva u Italiju je oko 270 milijuna kuna, što je povećanje od 5% u odnosu na 2016. godinu, dok je vrijednost uvezenih roba i usluga 627 milijuna kuna. Unatoč činjenici što je u postotku ukupnog izvoza sa 5,8%, Italija je četvrti najvažniji gospodarski partner Međimurju.  Vjerujemo kako će se spomenute brojke, dobrim odnosima, jačom gospodarskom aktivnošću i novim ulaganjima pokušati izjednačiti.  Svakako ćemo kulturnu i gospodarsku suradnju nastaviti i dalje s obzirom da talijansko veleposlanstvo ima i Institut za kulturu i turizam te Institut za  vanjsku trgovinu. Ujedno, dobili smo mogućnost da budemo poveznica u razmjeni znanstvenika, profesora i studenata s našim obrazovnim institucijama i talijanskim sveučilištima u natječaju koji je objavilo talijansko ministarstvo vanjskih poslova“,  naglasio je Posavec.
Htio bih zahvaliti županu Međimurske županije Matiji Posavcu, na toploj dobrodošlici koju je pružio meni i mojoj delegaciji. Radovao sam se posjetu ovoj županiji s obzirom na njezin profil i prominentnu ulogu u hrvatskom gospodarskom okruženju. Ovom smo prilikom g. Posavec i ja razgovarali o gospodarsko-trgovinskim odnosima između Italije i Hrvatske, kao i općenito o gospodarskom, turističkom i kulturnom potencijalu u svrhu daljnjeg razvoja postojeće suradnje. U Međimurskoj županiji tekstilna i metaloprerađivačka su dvije tradicionalno snažne industrije, stoga ne čudi da su dvije talijanske tvrtke koje su vodeće u spomenutim sektorima odlučile investirati u ovu regiju. Jedna od njih je Calzedonia, koja je u ovoj županiji osnovala svoju podružnicu Tublu. To je, zapravo, bila prva talijanska greenfield investicija u Hrvatskoj. Druga tvrtka je Arteferro, vodeći proizvođač kovanog željeza, mesinga i bronce.  Zahvalan sam što sam imao priliku posjetiti Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, centar za razvoj znanja i poslovni inkubator koji pruža podršku tehnološkim i inovativnim poduzetnicima, koji će, nadam se, moći doprinijeti  privlačenju talijanskih tvrtki“  izjavio je Veleposlanik Adriano Chiodi Cianfarani.
Župan Posavec najavio je kako postoji interes prezentacije kontinentalnog turizma u Međimurju na talijanskom tržištu, pohvalio je kulturnu suradnju obzirom na nastup „Seljačke sloge“ iz Preloga i „Lafre“ iz Turčišća na Međunarodnom festivalu „Mandorlo in Fiore“, jednom od najvećih svjetskih festivala folklora i atrakcija Sicilije, te pokazao interes za suradnju u kojoj Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije nudi mogućnost sufinanciranja razmjene profesora, stručnjaka i kulturnih djelatnika u svrhu poticanja bilateralne suradnje između sveučilišta i istraživačkih centara. Zbog toga je Veleposlanik sa suradnicima posjetio Tehnološko inovacijski centar Međimurje, na prostoru bivše vojarne, gdje su prezentirani svi projekti koji se odvijaju na tom području, od Međimurskog veleučilišta sa Studentskim domom do dva znanstveno istraživačka centra koja su u postupku gradnje – Metalska jezgra i Centar održivog razvoja. Uz Tehnološko inovacijski centar koji je  jezgra razvoja na znanju utemeljenih poduzeća čije djelovanje podiže konkurentnost međimurskog gospodarstva, postoji gospodarska zona sa svom potrebnom infrastrukturom.
Direktor TICM-a Ivan Plačko istaknuo je kako je Međimurje vrlo atraktivna sredina za ulaganja, kvalitetno prometno povezana sa zemljama Europske unije, razvijenom infrastrukturom, brzom i efikasnom javnom upravom i stručnim službama te dobro opremljenim gospodarskim zonama. „No, glavna odrednica u Međimurskoj županiji jest ta da pomoć ide samo prema kvalitetnim investicijama koje čuvaju dostojanstvo radnika.
Margherita Lo Greco, direktorica talijanskog Instituta za vanjsku trgovinu, pohvalila je međimursku efikasnu javnu upravu koja prednjači u Republici Hrvatskoj prilikom pomoći gospodarstvenicima i investitorima, također je spomenula stopu nezaposlenosti koja je u Međimurju manja od 5%, korištenje europskih fondova, te napomenula kako prema pokazateljima talijanske tvrtke koje posluju u Međimurju, proširivale su svoje prostorne kapacitete te je ponudila pomoć u povezivanju talijanskih i međimurskih regionalnih agencija.
Veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj  Adriano Chiodi Cianfarani obišao je pogon Calzedonije u pratnji direktora Dubravka Hoića, te poduzeće Arteferro Dohomont u Goričanu, u pratnji člana Uprave Davida Gonzata i Mladena Komesa. Izrazito zadovoljan viđenim kazao je da su za očekivati i nove talijanske investicije u Međimurje.


 
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content