Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mamičinom škrijom zahvalili za plodove zemlje

Datum objave: 22. listopada 2018.

Deveta po redu Mamičina škrija, u organizaciji KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, održana je u nedjelju, 21. listopada. Tradicionalna priredba kojoj je cilj očuvanje i promicanje gastronomske ostavštine naših starih napunila je Društveni dom u Gornjem Kraljevcu.
U svom obraćanju nazočnima, predsjednica Društva Štefanija Jambrošić istaknula je da je želja podsjetiti mlade na važnost starinskih običaja i poslova: „U okviru devete Mamičine škrije željeli smo prikazati radnju vršidbe pšenice i žita, po domaćem „kak se negda mašinarilo“. Članice Društva žena iz Murskog Središće pripremile su „žibeka na tenfaju s trgancima“, hranu koja se jela kada su domaćini imali vršilicu na dvorištu.“ Organizacija ove manifestacije jedna je od zahtjevnijih jer uključuje povezivanje mještana koji izlažu svoje proizvode te pripremu tradicionalne već pomalo zaboravljene hrane. No u vrhunsku organizaciju i uložen trud članica Društva žena Gornji Kraljevec, uvjerili su se saborska zastupnica Bernarda Topolko, zamjenica župana Sandra Herman i načelnik Općine Gornji Kraljevec Zdravko Mlinarić sa zamjenicom Milenom Granatir, koji su prisustvovali Mamičinoj škriji.
Manifestacija Mamičina škrinja održava se u jesen kako bi se obilježili i Dani zahvalnosti za plodove zemlje, u povodu kojih su vrijedne žene pripremile mnoge međimurske specijalitete. U kulturno-umjetničkom programu nastupili su ženska vokalna skupina KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec“, KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava s folklornom sekcijom, dok je dramska sekcija izvela predstavu „Japa bi se ženili“. Udruga Frkanovčani prikazala je vršidbu pšenice ispred Društvenog doma.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content