Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje ugostilo prvi dio 25. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Datum objave: 21. listopada 2018.

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije i Sisačko-moslavačke županije, u Centru za kulturu Čakovec održan je prvi dio 25. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Međimurje je ugostilo 400 folkloraša iz osam hrvatskih ansambala, koji su svoje pravo nastupa izborili županijskim smotrama, te putem jednog samostalnog pregledavanja.
Susret folkloraša odvija se u dvije kategorije – u Čakovcu je izveden koreografirani folklor, dok će se iduće subote, 27. listopada u Sisku plesati izvorni folklor. Prvi dio 25. susreta folkloraša prošao je u izrazito svečanom tonu jer Hrvatski sabor kulture, kao krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, ove godine obilježava 70 godina kontinuiranog rada.
Susret je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je zahvalila svim kulturnim amaterima s područja Međimurja na cjelogodišnjem radu i promociji svojih mjesta, ali i čitavog Međimurja: "Naša mala zajednica i društvo , bogata ljudima velika srca, dala je značajan doprinos da Hrvatski sabor kulture doživi 70 rođendan. Svi vi koji njegujete kulturni amaterizam zaslužni ste za očuvanje naše kulturne baštine."
Prisutne su pozdravili i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović i Dejan Buvač, predsjednik Zajednice HKUU-a Međimurske županije, ujedno i predsjednik UO Hrvatskog sabora kulture.
Međimursku županiju predstavljala je KUU "Seljačka sloga" iz Nedelišća, pod ravnanjem voditelja Hrvoja Horvata. Koreografijom Ivane Hajdinjak i uz glazbenu obradu Miroslava Novaka, folkloraši Nedelišća pokazali su bogatstvo folklora, nošnji i narodnih običaja naše županije uz ples i pjesme "Igrajte nam japa" i "Naj se dekle prebudiju, naj se dečki veseliju".
Nakon nastupa, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Ivica Ivanković, prof., Tomislav Habulin, mag.mus. i Katarina Bušić, održalo je okrugli stol sa sudionicima i proglasilo najuspješnije.
Prva nagrada: FA "Matija Gubec", Karlovac, Karlovačka županija
Druga nagrada: FA "Turopolje", Velika Gorica, Zagrebačka županija
Treća nagrada: HKUD "Valpovo 1905", Valpovo, Osječko-baranjska županija

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content