Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

„Z domačega vrta“ u Kraljevom vrtu

Datum objave: 19. listopada 2018.

U organizaciji LAG-a Međimurski doli i bregi i Muzeja Međimurja Čakovec, u jednom od najljepših vrtova u Čakovcu, onom našeg poznatog slikarskog umjetnika Ladislava Kralja Međimurca, otvoren je međunarodni sajam „Z domačega vrta“.
Riječ je o nastavku projekta ECool-Tour,  gdje se predstavlja tradicijska baština, zdrava hrana i plodovi rada vrijednih ruku Međimurja i susjednih zemalja. Projekt je financiran sredstvima programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska, ukupne vrijednosti  6.220.200,00 kn. Ciljevi projekta su provođenje zajedničkih aktivnosti kojima će se u pograničnom području povezati postojeće inicijative na području održivog turizma i oblikovati model suradnje pri kreiranju ponude turističkih proizvoda područja koji uključuju prirodnu i kulturnu baštinu, jačati ponuda održivog turizma, poticati poduzetničke aktivnosti i gospodarsku suradnju, te aktivirati lokalno stanovništvo u očuvanju i održivom korištenju lokalnih resursa.
Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi i Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec naglasile su kako se u vrtu najpoznatijeg međimurskog slikara Ladislava Kralja Međimurca, u Ulici Ruđera Boškovića 7, nude plodovi rada vrijednih međimurskih ruku, povrtlara, voćara i vinogradara, med i pekmezi, domaći začini, vina, sokovi, voćne rakije, izvorni međimurski specijaliteti i domaće slastice, ali i tradicijski predmeti, koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini Međimurja, koja se ovom priredbom nastoji očuvati i predstaviti kao prepoznatljiv dio identiteta. Želi se ponovno istaknuti važnost održive poljoprivredne proizvodnje u Međimurju, stoga Kraljev vrt u Čakovcu ove jeseni otvora mogućnost svima koji proizvode domaću i zdravu hranu, hranu s geografskim porijeklom, uzgojenu na prirodan način.
Župan Međimurske županije Matija Posavec pohvalivši aktivnosti lokalnih akcijskih grupa istaknuo je  kako je ova priredba veliki doprinos sinergije međimurskog identiteta i zdrave prehrane. „Drago mi je da smo iskoristili europski projekt za promociju važnosti konzumiranja lokalnih proizvoda
U kulturnom dijelu programa, nastupila su djeca iz dječjeg vrtića „Zvončić“ Nedelišće , Učenička zadruga „Tinček“ OŠ Sveti Martin na Muri, etno glazbenici Goga i Željko, te KUD-ovi s područja Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content