Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najavljen 5. Međunarodni znanstveni skup u organizaciji Zrinske garde Čakovec

Datum objave: 19. listopada 2018.

Na konferenciji za novinare održanoj u Maloj vijećnici Međimurske županije najavljen je 5. Međunarodni znanstveni skup u organizaciji Zrinske garde Čakovec. „Tema petog skupa je „Zrinski od Birbirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih“, odnosno pitanje genetskih i rodoslovnih korijena plemićkog roda Zrinskih. Želimo osvijetliti njihovu pojavu na geopolitičkom zemljovidu te istaknuti važnost upotrebljavanja imena „Šubić-Zrinski“ u hrvatskoj historiografiji“, rekao je predsjednik Zrinske garde Đuro Bel.
Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je važnost jedne od najstarijih hrvatskih plemićkih obitelji za Međimurje: „Znanstveni skup odraz je širine cijele priče koja pokazuje da Zrinski nisu dio samo Međimurske županije već i ostalih dijelova Hrvatske. Ideja je da se znanstvenici i stručnjaci bave proučavanjem ostavštine Zrinskih, ali da svaka regija može na svoj načini iskoristiti društveno-gospodarsku vrijednost kroz turističku valorizaciju. Međimurje u suradnji sa Szigetvarom realizira projekt „Putovima Zrinskih“, obilježavamo sve važne obljetnice, veliki dio i značaj dati će se revitalizacijom Starog grada, a kruna svih aktivnosti bio bi Institut za proučavanje Zrinskih koji je u planu“. Konferenciji za medije prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga , dopredsjednik Zrinske garde Josip Zorčec i predsjednik Skupštine Zrinske garde Dražen Berkopić.
Međunarodni znanstveni skup počinje u petak, 26. listopada u Muzeju Međimurja u Čakovcu gdje će znanstvena izlaganja održati mons. Juraj Kolarić, Marijan Kalapurić, Vladimir Kapun, Mark Gjokaj, Padanyi Jozsef i Branka Marciuš te će se razgledati stalni postav međimurskog Muzeja. Drugi dan znanstvenog skupa održat će se u subotu, 27. listopada u dvorani Ivana Pavla II u Sisačkoj biskupiji, a osim znanstvenih predavanja, organizirat će se razgledavanje katedralne crkve Uzvišenja svetog Križa te obilazak utvrde Zrin. Sudjelovat će ukupno 12 predavača, iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Crne Gore, a doneseni zaključci će se prezentirati javnosti, dok će izlaganja biti objavljena u posebnom zborniku.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content