Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečanom akademijom obilježeno 25 godina Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije

Datum objave: 8. listopada 2018.

U povodu Dana hrvatske neovisnosti, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu, održana je svečana akademija na kojoj je obilježeno 25 godina postojanja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije.
Uz mnogobrojne sadašnje i bivše članove, dužnosnike i hrvatske branitelje, svečanosti su se odazvali državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Domagoj Sivrić, saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima, potpredsjednik Županijske Skupštine Franjo Makovec, zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović te načelnik PU Međimurske Ivan Sokač.
Predsjednik Udruge Stjepan Horvat prisjetio se vremena prije 25 godina naglasivši kako te 1993. godine, iako Domovinski rat nije  završio, uočena je potreba da netko mora voditi brigu i skrb o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima,  koji se vraćaju s ratišta, kako bi im se olakšalo uključivanje u civilni život. „Tom namjerom i tim ciljem  8. listopada l993. godine u Čakovcu na Osnivačkom Saboru osnovana je Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Podružnica Međimurske županije, čime je postala druga osnovana podružnica u Republici Hrvatskoj. Dužnost  Predsjednika podružnice do sada su obnašali  Josip Taradi, Vinko Horvat, Zdravko Holcinger,  Ivan Novak, Josip Horvat, dok tajničke poslove  obavlja  Dražen Tkalec. Mi smo vanstranačka udruga koja okuplja hrvatske branitelje na području Međimurske županije, na području djelovanja je ustrojen 21 ogranak. Udruga broji 2552 člana. Ustrojili smo  Fond posmrtne pomoći članova od uplaćene članarine,  koja se isplaćuje u slučaju smrti člana, obitelji umrlog člana. Ustrojili smo i opremili Počasni zdrug Udruge jačine voda, koji  se  koristi u svečanim i protokolarnim događajima,svoju aktivnost i djelovanje usmjeravamo i na rješavanje socijalno-statusnih pitanja članova. Pomagali smo i pomažemo članovima u ostvarivanju prava koja proizlaze iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata i članova njihovih obitelji, na način upoznavanjem sa pravima i načinima njihovih ostvarivanja. Aktivno smo uključeni u provedbe programa i projekata koje vodi Ministarstvo  hrvatskih branitelja  u suradnji sa Centrom za psiho-socijalnu pomoć na mjerama školovanja, prekvalifikacije i samozapošljavanja nezaposlenih hrvatskih branitelja, kao i ustrojavanje braniteljskih zadruga, te fonda za stipendiranje i Zaklade hrvatskih branitelja. U suradnji s Osnovnim školama organizirali smo za zainteresirane članove osnovne tečajeve informatike kroz koje smo informatički osposobili 150 naših članova. Nositelji smo i sudionici svih Hodočašća hrvatskih branitelja u organizaciji Ministarstva  hrvatskih branitelja  kao i sudionici međunarodnih hodočašća, te sudjelujući na duhovnim obnovama. Pored aktivnosti za članove provode se i aktivnosti za djecu članova Udruge. Zahvaljujem, stoga, svim članovima Udruge koji se uključuju u naše aktivnosti, a pogotovo onima koji su predvodnici i organizatori provedbe programskih aktivnosti na razini Ogranaka i Podružnice. U  proteklih 25 godina radom i aktivnostima  naše podružnice  možemo biti zadovoljni, ali smo i svjesni činjenice da se uvijek može bolje i više u interesu našeg  članstva“, ističe Horvat.
Zamjenik gradonačelnika Čakovca Zoran Vidović naglasio je korektnu suradnju s Udrugom u čuvanju uspomene na Domovinski rat, a posebno na žrtvu smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja te obilježavanju obljetnice pogibije poginulih hrvatskih branitelja. „Uvijek ću podržavati veliku pažnju koju poklanjate međusobnim susretima i druženjima te sportskim aktivnostima gdje omogućujete svim članovima aktivno uključivanje. Kao branitelj i dragovoljac rado svih godina osobno sudjelujem na svim događajima. Ponosan sam na suradnju gradova Lipika i  Čakovca, kao i na program programa „I u mom gradu Vukovar svijetli““.
 
Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na slogan Udruge „Zajedno u ratu zajedno u miru“, rekavši kako su hrvatski branitelji za vrijeme rata branili svoju zemlju, svoj narod, svoju obitelj i na taj način pokazali zajedništvo zbog čega u miru lokalna zajednica i društvo mora skrbiti za branitelje da imaju dostojanstven život. „Stoga, Međimurska županija vrlo kvalitetno surađuje s Udrugom te djeci nezaposlenih hrvatskih branitelja, umrlim i umirovljenim braniteljima daje mogućnost ostvarivanja prava na stipendiju, financijski podržava postavljanje spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u mjestima njihovog rođenja, te je do sada postavljeno 45 spomen obilježja na području županije. Inicijaivom Udruge, Županijska skupština donijela je odluku da se 17. rujan u Međimurju slavi kao Dan međimurskih branitelja, u Muzeju Međimurja postoji prikupiti stalni postav izložbe „Međimurje u Domovinskom ratu“, kao i muzejski postav na otvorenom zrakoplov MIG-21 u Pribislavcu. Snažna podrška je u organizaciji i odlasku na komemorativne događaje u Knin, Vukovar i mnoga druga mjesta diljem Hrvatske. I takvu suradnju, partnerstvo i prijateljstvo graditi ćemo i u budućnosti“.
 
Izaslanik ministra branitelja Domagoj Sivrić čestitavši Udruzi na 25 godina predanosti i požrtvovnosti istaknuo je kako je ponosan na članove Udruge koji su za vrijeme rata branili Hrvatsku, a danas su uključeni u mnoge humanitarne akcije koje provode druge Udruge, suradnji s Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata iz cijele Hrvatske. Jedino suradnjom i zajedništvom mogu se rješavati probleme članova.
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije, u povodu 25 godina djelovanja, podijelila je Zahvalnice udruge za rad na realizaciji programskih aktivnosti: Čeh Dragutinu iz Belice, Bistrović Jadranki iz Čakovca, Posedi Boži iz Čakovca, Pongrac Andriji iz Donjeg Kraljevca, Kalamari  Željku iz Ivanovca, Malek Branku iz Kotoribe, Švenda Ivanu iz Male Subotice, Brkić Zoranu iz Mihovljana, Hajdinjak Draženu iz Mihovljana, Goričanec Darku iz Murskog Središća, Antolović Božidaru iz Murskog Središća, Košir Mirku iz Nedelišća, Otorepec Stanku iz Podturna, Golomboš Damiru iz Preloga, Braniša Franji iz Pribislavca, Želježnjak Tihomiru iz Strahoninca, Bakač Gordani iz Svetog Jurja na Bregu, Novinščak  Josipu iz Svetog Martina na Muri, Matoša Dragutinu iz Šenkovca i Jakopić Damiru iz Štrigove.
 
Za aktivan rad i doprinos u realizaciji programskih aktivnosti  UDVDR-a RH podružnice Međimurske županije dodjeljujeSREBRNU ZNAČKU UDRUGE“ i to: Cerković Josipu iz Belice, Miri Stjepanu iz Belice, Bistrović  Ljubomiru iz Čakovca, Haramija Zlatku iz Donje Dubrave, Lepen Kreši iz Donjeg Kraljevca, Žganec  Ivanu iz Gornjeg Mihaljevca, Žvorc Miroslavu iz Goričana, Krištofić Petru iz Ivanovca, Dobša Antunu iz  Ivanovca, Ujlaki Ivanu iz Kotoribe, Horvat Zlatku iz Male Subotice, Župančić Ivici iz Mihovljana, Šnajcer  Ivanu iz Murskog Središća, Tuksar Franji iz Murskog Središća, Turk Zvonimiru iz Murskog Središća, Okreša Tihomiru iz Murskog Središća, Tomšić Damiru iz Nedelišća, Ovčar Josipu iz Podturna, Fileš Darku iz Preloga, Borković Branku iz Pribislavca, Špiranec Zvonimiru iz Strahoninca, Novak Danijeli iz Svetog Jurja na Bregu, Grašić Mladenu iz Svetog Jurja na Bregu, Fajfar Željku iz Svetog Martina na Muri, Vuk Draženu iz Šenkovca, Golubić Damiru iz Šenkovca i Preiner Darku iz Štrigove
Za višegodišnji aktivni rad i doprinos u realizaciji programskih aktivnosti UDVDR-a RH podružnice Međimurske županije dodjeljuje se  ZLATNA ZNAČKA UDRUGE i to: Janušić Dejanu iz Belice, Ovčar Miroslavu  iz Belice, Turk  Zvonimiru iz Čakovca, Žnidarić Nebojši iz Čakovca, Štefić Vladimiru iz Donje Dubrave, Hajdinjak Marijanu iz Donje Dubrave, Klinec Josipu iz Ivanovca, Cerovec Marijanu iz Male Subotice, Fabijanić Ivanu iz Male Subotice, Kovačec Mladenu iz Mihovljana, Vidaković Mati iz Mihovljana, Vidović Zoranu iz Mihovljana, Kerovec Mladenu iz Murskog Središća, Borko Darku iz Nedelišća, Kare Dragutinu iz Preloga, Pavlinek Josipu iz Savske Vesi, Košir Zvonimiru iz Savske Vesi, Brez Željku iz Strahoninca, Plevnjak Zvonimiru iz Svetog Jurja na Bregu, Horvat Mariju iz Svetog Jurja na Bregu, Mihalković Dejanu iz Šenkovca i Raus Srećku iz Štrigove.
Za uspješnu suradnju u realizaciji programskih aktivnosti plaketa je pripala poduzeću MEĐIMURSKE VODE  I MINISTARSTVU HRVATSKIH BRANITELJA, dok su za dugogodišnji uspješan rad i doprinos u realizaciji programskih  aktivnosti dodijeljena PRIZNANJA UDRUGE i to: Horvat Stjepanu iz Čakovca, Rođak Ivanu iz Čakovca, Lisjak Nevenu iz Donje Dubrave, Kovačić Franji iz Gornjeg Mihaljevca, Tkalčec Mladenu iz Ivanovca, Jezernik Josipu iz Mihovljana, Tarandek Stjepanu iz Murskog Središća, Markač Slavku iz Preloga, Vidović Vladimiru iz Savske Vesi, Odrčić Borisu iz Šenkovca, Holcinger Zdravku iz Čakovca i Horvat Josipu iz Čakovca
Za dugogodišnju  pruženu pomoć Priznanja su dobili MEĐIMURSKA  ŽUPANIJA, GRAD  ČAKOVEC, MEĐIMURJE-PLINU  d.o.o. Čakovec i KUTLEŠA HERLJEVIĆ DUBRAVKA iz Zagreba, koja se zahvalila u ime svih nagrađenih.
Svečanu akademiju vodio je Dejan Buvač dok je u kulturno umjetničkom programu nastupio Tamburaški sastav „Tambura“.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content