Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kreće novi EU projekt „Med dvemi vodami“ vrijedan više od 12 milijuna kuna!,

Datum objave: 3. listopada 2018.

U prostorijama „Međimurske prirode - Javne ustanove za zaštitu prirode“ održana je početna konferencija projekta „Med dvemi vodami“ na kojoj su predstavljene vizualizacije konačnih materijalnih rezultata te popratne aktivnosti koje će doprinijeti boljem razumijevanju zavičajne prirode Međimurja.
Glavne projektne aktivnosti vezane su uz 3 značajnije investicije – Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkakovcu i Eko –turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ na području Općine Sveti Martin na Muri. Vrijednost projekta je 12.108.422,84 kuna, od čega je 10.282.159,39 kuna bespovratnih sredstava dobivenih iz EU fondova.
Ravnatelj Međimurske prirode Siniša Golub istaknuo je kako se ovim projektom interpretacija prirodnih vrijednosti Međimurja diže na razinu dostojnu opsega zaštite prirode našeg kraja: „Okupili smo se na početnoj konferenciji projekta kojeg smo idejno smo ovaj projekt pripremali desetak godina, operativno zadnje 3 godine. Vizualizacije koje ćemo danas pokazati ono su o čemu smo svi zajedno sanjali, a koje će uskoro postati međimurski ponos“.
Predsjednik VMO Križovec Marko Strojko dodao je kako rad ustanove Međimurska priroda ima veliko odobravanje cijelog sela i Grada Mursko Središće te da svojim djelovanjem pomažu u radu i razvoju lokalne jedinice i udruga koje djeluju na području sela.
Koordinatorica projekta, Petra Pavičić iz REDEA-e,  predstavila je „Matulov grunt“: „U Frkanovcu će se rekonstruirati i opremiti objekt u vlasništvu Međimurske županije i staviti u funkciju centra za interpretaciju leptira plavca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja te će to biti Edukacijsko-interpretacijski centar „Marulov grunt“. Objekt i samo gruntište u Frkanovcu veoma su vrijedan i dobro očuvani primjerak tradicijske arhitekture Međimurja. Projektom će se dograditi postojeći objekti te osmisliti dodatne sadržaje koristeći moderni interpretacijski sustav za biljne i životinjske vrste koje obitavaju na livadama košanicama.“
Na području Općine Svetu Martin na Muri uredit će se staze eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“. Cilj je vratiti ljude rijeci Muri, kako je istaknuo načelnik Općine Dražen Crnčec, koji smatra da će dodatnim sadržajem privući one turiste koji su zainteresirani za taktilni osjećaj prirode u Međimurju.
Župan Međimurske županije Matija Posavec: „Ovaj projekt je primjer korištenja EU fondova u raznim segmentima od obrazovanja, zdravstva, kulture do prirodne baštine, ali i primjer kvalitetnog korištenja potencijala županije i regije. Naše Međimurje nalazi se na prostoru netaknute prirode, očuvanog okoliša, bogatstva flore i faune zbog čega smo prije 12 godina osnovali javnu ustanovu za upravljanje prirodnim vrijednostima. Brinući o prostoru i potencijalima koje priroda donosi potrebno je voditi promišljenu politiku korištenja prirode za razvoj turizma, gospodarstva i kvalitete života. I sad smo došli smo do jednog trenutka da napravimo korak dalje, da revitaliziramo prostor“, rekao je Posavec te napomenuo „za godinu dana ćemo imati revitalizirani stari grad u Čakovcu, našu popevku UNESCO-vom popisu nematerijalne baštine, centar dr. Rudolf Steiner kojeg želimo pretvoriti u nacionalni centar za biodinamičku proizvodnju. Zahvaljujući ovom projektu za kojeg su osigurana sredstva iz EU fondova, imat ćemo 3 nova projekta kojima se čuva prirodna i kulturna baština, u Križovcu, Frkanovcu i Svetom Martinu na Muri. Time ujedno pozicioniramo Međimurje u sam vrh ponude kontinentalnog turizma“.
Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije: „U 2016. godini Međimurska županija je donijela Master plan razvoja turizma te nakon nepune dvije godine provodi čak 6 od 8 projekata. Naš cilj je promišljeno, planski realizirati sve projekte koje smo zamislili u Master planu, a lokalnoj zajednici pružiti bolju turističku ponudu“.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content