Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Umirovljenici iz Domašinca čuvaju tradiciju kroz izložbu rukotvorina i narodnih nošnji

Datum objave: 29. rujna 2018.

Članice i članovi Matice umirovljenika Međimurske županije - Podružnice umirovljenika Domašinec u povodu Međunarodnog dana starijih osoba pripremili su Edukativno povijesnu izložbu rukotvorina i narodnih nošnji Domašinca i Turčišća koja je izložena u Domu kulture Domašinec 29. i 30. rujna.
"Postavljanjem ove izložbe želimo prikazati dio kulturne baštine naselja Općine Domašinec i napraviti mali vremeplov kroz prošlost s osvrtom na narodne običaje. Svjesni smo činjenice da moderno vrijeme donosi drugačiji način života, no zato je na nama starijima da približimo mladimo dio naše povijesti. Čuvajmo našu prošlost da bi nam budućnost bila bogatija.", rekao je predsjednik Podružnice Branko Mezga.
Izloženi su predmeti koji su se služili u kućanstvu, odjevni predmeti, narodna nošnja našeg kraja, alati za poljoprivredu i predmeti koji su bili u svakodnevnoj uporabi. Sve izloške ustupili su mještani Domašinca i Turčišća kojima su podijeljene zahvalnice za doprinos izložbi. Vrijedne članice pripremile su mnoga tradicionalna jela te prikazale što su naši stari jeli za doručak, ručak, večeru i blagdane.
Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec čestitao je umirovljenicima Međunarodni dan starijih osoba te dodao da moramo biti ponosni na naš kraj: "Gledajući našu ostavštinu i prošlost koja je prikazana ovom izložbom, nema čovjeka koji ne bi svjedočio kako mi Međimurci imamo veliko bogatstvo. Drago mi je vidjeti što postoje vrijedne ruke koje čuvaju našu povijest i prenose svoje umijeće mlađim naraštajima."
Načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek pohvalio je trud članova Podružnice te dodao kako su još jednom potvrdili da su među najaktivnijima u Međimurskoj županiji.
Izložbi umirovljenika pridružio se i Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba koji već niz godina na području općine Domašinec vrši arheološka istraživanja. Povodom Europske godine kulturne baštine prezentirali su nalaze istraživanja kroz izložbu "Domašinec i Turčišće u svjetlu arheoloških nalaza". Područje Domašinca izuzetno je bogato arheološkom batinom iz različitih razdoblja, kako je istaknula voditeljica Odjela za kopnenu arheologiju Marijana Krmpotić, što dokazuju najstariji nalazi s toga prostora koji datiraju iz sredine 4. tisućljeća pr.n.e.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content