Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Europski tjedan kretanja i Svjetski dan srca obilježeni u Međimurju

Datum objave: 28. rujna 2018.

Europski tjedan sporta, koji je trajao od 23. do 30. rujna, inicijativa je Europske komisije s ciljem promicanja sporta i tjelesne aktivnosti. Središnji događaj obilježavanja u Međimurju održao se u petak, 28. rujna na Trgu Republike u Čakovcu gdje održani mnogobrojni sadržaji, a ujedno je obilježen i Svjetski dan srca.
„Glavna tema kampanje za Tjedan sporta je „BeActive“, namijenjena svima bez obzira na dob, podrijetlo i tjelesnu pripremljenost. Tijekom cijelog tjedna brojnim se sadržajima poticalo građane na kretanje, a posebice djecu i mlade koji pripadaju skupini kojoj zbog visokog udjela nedovoljno aktivnih osoba treba posvetiti posebnu pažnju“, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl-Pal.
Učenice i učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola te 1. i 2. razredi srednjih škola sudjelovali su u „BeActive sat tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom", a pridružili su im se članovi sportsko rekreativnih udruga. Uz sat tjelesnog na otvorenom, održan je i plesni događaj FlashMOVE pod vodstvom Karmen Kovačević Jambor iz Plesnog studija Vivona, čime se napravio iskorak u obilježavanju Europskog tjedna sporta.
Zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman pozvala je da se krećemo i bavimo sportom kroz cijelu godinu: "U vrijeme suvremenih tehnologija upravo ovakvi događaji potiču mlade da budu na otvorenom i više se druže. Veseli me što su u Međimurju vrlo aktivne udruge sportske rekreacije koje daju pravi primjer mlađim generacijama."
U aktivnostima na otvorenom sudjelovalo je oko 600 sudionika koji su imali priliku prisustvovati i razgovoru s uspješnim međimurskim sportašima. Gimnastičar i olimpijac Filip Ude, nogometaš Borna Lesjak i rukometašica Anja Žvorc svojim primjerom pokazali su kako uspješno spojiti sport i obrazovanje.
„Međimurska županija i Informacijski centar Europe Direct kao suorganizator u ovom projektu želi promovirati sport i sportsku aktivnost te podržava i sudjeluje u akcijama koje utječu na povećanje kvalitete života i zdravlje naših građana. Već niz godina surađujemo sa Zavodom, osobito u ovakvim inicijativama koje život Međimuraca čine boljim, kvalitetnijim i sadržajnijim“, rekao je pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije i voditelj Informacijskog centar Europe Direct Čakovec Darko Radanović te još jednom pozvao Međimurce da se uključuju u sportske aktivnosti.
Na kraju samog obilježavanja održalo se izvlačenje nagrada u sklopu kampanje „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“ koja je trajala od 3. do 23. rujna. Obilježavanju Europskog tjedna sporta prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, rukovoditeljica Djelatnosti za Javno zdravstvo Renata Kutnjak Kiš i tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Tomica Jakopec. Ovim aktivnostima zaključen je mjesec rujan koji je uobičajeno posvećen zdravstveno usmjerenim aktivnostima i Svjetskom danu srca.
Organizatori su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola, Stručni aktiv profesora tjelesne i zdravstvene kulture, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Plesni studio Vivona, a pokrovitelji manifestacije su Međimurska županija i Grad Čakovec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content