Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Matica umirovljenika obilježila Dan starijih osoba

Datum objave: 27. rujna 2018.

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, u Centru za kulturu Čakovec održan je prigodni program. Peti je ovo puta za redom da je Matica umirovljenika Međimurske županije pripremila kulturno-umjetnički program za svoje članove prilikom njihovog dana.
Predsjednica MUMŽ Nada Lovrec otvorila je svečanost naglasivši važnost proglašenja dana starijih osoba kojim se želi podići svijest o izazovima i problemima s kojima se starije osobe svakodnevno susreću: „Mlađe generacije trebaju obratiti više pozornosti na ukazivanje zahvalnosti, poštovanja i brige za naše starije. Naše bogato iskustvo te velika želja da i dalje aktivno sudjelujemo u napretku Međimurja i društva u cjelini pokazuju da još nismo za odbaciti“.
Župan Međimurske županije Matija Posavec uputio je čestitke članovima Matice te dodao: „Vaš doprinos i znanje koje nam prenosite neprocjenjivi su u izgradnji suvremenog društva, stoga je na široj zajednici da osigura životnu sredinu koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima osoba treće dobi. Međimurska županija vodi proaktivnu politiku prema starijim osobama kojom nastojimo podići životni standard i zadržati ih u obiteljskom okruženju. Slijedom toga imamo niz projekata poput Impuls za 54+ kojim se potiču kulturno-umjetničke aktivnosti starijih osoba, projekte Uskrsnice i CrossCare-HomeCare,  djeluju klubovi za starije osobe u Donjoj Dubravi, Nedelišću i Prelogu, razvijamo sustav palijativne skrbi, a Centar za pomoć u kući svakodnevno brine o stotinjak staračkih i samačkih domaćinstava kojima se dostavlja hranu i pruža adekvatna njegu".
U Centru za kulturu tražilo se mjesto više, a podršku umirovljenicima svojim dolaskom dale su pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač i asistentica na projektu „Impuls za 54+“ Jelena Horvatić, kao i brojni predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života Međimurja. Pjevački zbor Strahoninec pod ravnanjem profesora Aleksandra Rebernika izveo je splet međimurskih pjesama, dok su posebnu izvedbu imale članice Zbora Nadica Patafta i Katarina Sabol otpjevavši pjesmu Mesec sveti ober kleti. 500-ak okupljenih imalo je priliku uživati i u predstavi „Zabranjeno voće“  u režiji Dejana Buvača koju je izvela Kazališna družina KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content