Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Više od milijun kuna za energetsku obnovu javnih zgrada u Nedelišću

Datum objave: 25. rujna 2018.

U službenoj posjeti općini Nedelišće, u utorak, 25. rujna 2019., boravio je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva Predrag Štromar. Tom prilikom potpisao je tri ugovora za projekte o ulaganjima u sustav energetske obnove javnih zgrada u Nedelišću, Macincu i Slakovcu.
Načelnik općine Nedelišće Darko Dania istaknuo je kako je Općina krenula u pripremu projektne dokumentacije za sanaciju loših i neučinkovitih objekata koji se nalaze u njenom vlasništvu. „Projekti podrazumijevaju svu potrebnu dokumentaciju i energetski pregled zgrade  kako bi bili spremni na natječaj za energetsku obnovu. Prvi tako realiziran projekt je energetska obnova dječjeg vrtića „Zvončić“ u Nedelišću nakon čega su prijavljena još tri projekta energetske obnove sportskog doma Macinec, sportskog doma Slakovec i zgrade Općine. Ukupna vrijednost projekata je više od 3 milijuna kuna.
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar naglasio je kako su sva tri projekta prošla na natječaju te su prihvatljiva za sufinanciranje. Tako će energetsku obnovu općinske zgrade u Nedelišću sufinancirati s 370 430,79 kuna, energetsku obnovu sportskog doma u Macincu s 462 928,47 kuna, te energetsku obnovu sportskog doma u Slakovcu s 326 263,05 kuna, što je sveukupno 1 159 622,31 kuna. "Spomenuti objekti nalaze se u relativno lošem stanju te će njihovom adaptacijom najveću korist imati mještani, udruge i klubova s tih područja. Pratiti ćemo i podržati kvalitetne projekte iz Međimurja, što smo dokazali i do sada te ćemo stvarati okvire za raspisivanje novih natječaja."
Štromar je istaknuo i kako je do 5. listopada otvoreni natječaj za subvencionirane kredite za kupnju stanova te ostale aktualnosti iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
Načelnik Dania dodaje kako su projektom predvidjeli dodatne radove, koji su neprihvatljivi trošak te će biti financirane od strane općine Nedelišće i Međimurske županije.
Župan Matija Posavec rekao je kako je ovo dobar primjer obnove javnih zgrada iz EU fondova te ravnomjerni razvoj općine Nedelišće kroz ulaganja u sva naselja na području Općine. Međimurska županija će, iz svog proračuna, i dalje podržavati projekte u Nedelišću, sufinancirati postojeće i pomoći u pisanju novih projekata. Također, ističe kako je uz obnovu javnih zgrada i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, gorući problem mještana Nedelišća prometnica kroz naselje te je uputio apel potpredsjedniku Vklade za bržom dinamikom pripreme projekata, studija i dokumentacije za izgradnju obilaznice prema Varaždinu.
Svečanosti potpisivanja Ugovora nazočile su saborske zastupnice Bernarda Topolko i Sunčana Glavak koje su istaknule važnost ulaganja u javnu i komunalnu infrastrukturu, zamjenici načelnika Željko Kacun i Nikola Novak te predsjednici mjesnih odbora Macinec i Slakovec Ivan Krištofić i Darko Đuran.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content