Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Berba klonske selekcije Pušipela kod obitelji Horvat iz Sv. Urbana

Datum objave: 22. rujna 2018.

Na imanju vinarije Horvat proteklog je vikenda obavljena berba klonske selekcije Pušipela, projekt koji već osmu godinu za redom zajednički provode Međimurska županija i Agronomski fakultet, uz suradnju Savjetodavne službe iz Čakovca.
Od prvog nasada i početna 32 klona Pušipela, zasađena na lokaciji vinske kuće Horvat u Svetom Urbanu, selektirana su tri najkvalitetnija klona ove vinske sorte. Manji dio grožđa poslan je na Agronomski fakultet u Zagreb, na promatranje te uzimanje i selektiranje uzoraka vina koje je međimurski zaštićeni proizvod.
Studenti iz Japana brali grožđe u Svetom Urbanu
Na berbi su uz vrijedne berače i putare bili prisutni župan Međimurske županije Matija Posavec, voditelj projekta klonske selekcije iz Agronomskog fakulteta Darko Preiner, pročelnik podružnice Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe–podružnica Međimurske županije Milorad Šubić i predsjednik Društva Hortus Croatiae David Štampar.
Sljedeće će se godine saditi još 300 trsova s četiri klona, odlučeno je temeljem dogovora svih aktera u ovom projektu, a u berbi grožđa i promatranju cijelog procesa proizvodnje vina sudjelovali su studenti iz Japana koji žele naša vina i kulturu proizvodnje promovirati u Japanu. 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content