Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

AAT Geothermae Draškovec na sjednici Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata

Datum objave: 21. rujna 2018.

U četvrtak, 20. rujna 2018. godine, održana je sjednica Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.
Na sjednici koju su vodili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat uz nazočnost brojnih državnih tajnika i pomoćnika ministara, odlučeno između ostalog da se Vladi Republike Hrvatske predloži 5 strateških projekata.
Osim projekata komunalne infrastrukture u Sinju, Karlovcu, Krapini i Dubrovniku, predložen je projekt Hibridne geotermalne energane AAT-Geothermae Draškovec. Kako je objašnjeno na sjednici, riječ je o projektu visoko učinkovite proizvodnje zelene energije iz obnovljivih izvora geotermalnog resursa bez ispusta u okolinu. Projekt, koji je dobitnik bespovratnih sredstava Europske komisije, predviđa korištenje energije na način da se kao energent upotrebljava geotermalna voda te da se proizvodi električna i toplinska energija u dvofaznom procesu kojom prilikom bi se nusprodukt CO₂   pročišćavao i utiskivao nazad u bušotinu kako bi došlo do regeneracije sloja i kako bi se održao pritisak na bušotini. U drugoj fazi planirano je izgradnja lječilišno turističkog kompleksa „Vrt Hrvatske“ sa stakleničkom proizvodnjom zdrave hrane u neposrednom okruženju.
Na sjednici Povjerenstva svoje su mišljenje morali iznijeti i predstavnici lokalne zajednice te je tom prilikom gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek istaknuo da se ovim Projektom direktno potiče razvoj gospodarske zone grada Preloga zbog moguće dostupnosti toplinske energije po vrlo konkurentnim cijenama. Također, Kolarek ističe kako je u prvoj fazi predviđeno i otvaranje novih radnih mjesta.
U ime Međimurske županije, župan Matija Posavec podržao je Projekt kao važan doprinos u poticanju gospodarstva i turizma cijelog Međimurja, doprinos u ostvarenju energetskih ciljeva Republike Hrvatske, dok ukoliko zaživi kompletan Projekt njegova realizacija podrazumijeva otvaranje više stotina radnih mjesta te stvaranje preduvjeta za kvalitetniju poljoprivrednu proizvodnju.
Nakon rasprave, Povjerenstvo je prihvatilo sve argumente te Vladi Republike Hrvatske uputilo prijedlog za proglašenje spomenutog Projekta strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.
 
izdvo

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content