Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svečano i ponosno obilježen Dan međimurskih branitelja

Datum objave: 17. rujna 2018.

U prigodi 27. obljetnice oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dana međimurskih branitelja, danas je sa posebnim ponosom u Perivoju Zrinskih u Čakovcu, otkriveno rekonstruirano Spomen obilježje smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata Međimurske županije. Spomen obilježje otkrili su Zlata Ovčar  majka Zlatka Ovčara, Mirjana Oreški supruga Ivana Oreškog, Marko Friščić sin Dragutina Friščića i Stjepan Horvat predsjednik Koordinacije Udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije.
Nakon samog otvaranja Spomen obilježja, polaganje vijenca i paljenja svijeća brojnih branitelja, braniteljskih obitelji, osoba iz političkog, društvenog života u Međimurju, svečanost se nastavila u Katoličkom domu na Svečanoj akademiji.
Na ratištima diljem Hrvatske, sudjelovalo je više od 8000 Međimurki i Međimuraca koji su u ratu pokazali odlučnost , domoljublje i  hrabrost. Predsjednik kriznog štaba Općine Čakovec 1991. Antun Jurinec dao je kronologiju ratnog događanja u Međimurju 1991. godine. „27 godina ipak nije tako puno da bi se zaboravilo sve što se tada dogodilo. Mi smo našu zadaću briljantno obavili, a neprijatelj je tek jednu karaulu, onu u Donjoj Dubravi, digao u zrak. Stoga, kao tadašnji prvi čovjek kriznog štaba upućujem čestitke svim sudionicima rujanskih događaja u Međimurju, jer su oni sa vojno-strateškog i političkog značaja imali ogroman utjecaj na daljnje događaje u Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru i dalje.“
Zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Zoran Vidović, rekao je „biti svjedokom prijelomnih povijesnih događaja, teret je, ali i privilegija našeg naraštaja. Velika većina nas okupljenih na Svečanoj akademiji, aktivni smo sudionici događaja s početka 90-ih, kad je Hrvatska krenula putem demokracije i neovisnosti. Tih dana, kao nikad ranije, hrvatski je narod bio jedinstven, te smo zahvaljujući tom jedinstvu i pobijedili“.
Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuvši važnost Spomen obilježja kao simbola života, baštine i vrijednosti na kojoj se gradi moderna Republika Hrvatska. „Upravo je današnji datum najznačajniji za noviju međimursku povijest. Međimurje i Čakovec su bili, tog rujna 1991., prvo potpuno oslobođeno područje Hrvatske. Narod Međimurja i tada, kao i mnogo puta ranije i kasnije, pokazao je svoje vrijednosti, poput solidarnosti, brige za bližnje, brige za državu pružajući i gospodarsku podršku, organizirano zbrinjavanje izbjeglica i prognanika, naši liječnici i medicinske sestre i tehničari skrbili su o ranjenicima u našoj bolnici, naši sugrađani, lovci, vatrogasci, poljoprivrednici uz vojnike i policajce štitili su svoje stanovništvo“ te dodao da zbog toga Međimurje kao regija koja je dala doprinos u obrani Hrvatske, služi kao primjer te čestitao svima ovaj dan.
Župan je zahvalio i tadašnjim vodećim ljudima, od Antuna Jurinca, predsjednika Kriznog štaba Općine Čakovec, Marijana Balabana,  načelnika Policijske stanice Čakovec, Franje Kovačića, zamjenika zapovjednika Općinskog štaba teritorijalne obrane Čakovec, Udruzi specijalne jedinice policije PU Varaždinske RODE čija je uloga u Međimurju vrlo hvalevrijedna, vojnim postrojbama,  pa sve do onih koji vrlo konkretno promiču istinu i sjećanje na te dane diljem Hrvatske i susjedne BiH – od Principovca gdje smo ove godine postavili spomen obilježje prvom poginulom međimurskom branitelju Predragu Jurčecu, preko Pakraca, Petrinje, Udbine, Škabrnje kamo članovi braniteljskih Udruga iz Međimurja redovito odlaze na komemorativne skupove, pa sve do Vukovara s kojim gajimo posebne prijateljske odnose, zbog čega je i osnovana Udruga Vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja. Postavljaju se spomen ploče zaslužnim pojedincima i postrojbama diljem Međimurja, pa i posebno mjesto postoji u bivšoj vojarni koju vrlo pažljivo pretvaramo u multifunkcionalan prostor, redovito se komemorira veliki događaj za Međimurje kada je narod golim rukama zaustavio tenkove u Murskom Središću do spomen ploče na Lovačkom domu u Vratišincu, gdje se u rujnu 1991. godine nalazio Krizni štab tadašnje Općine Čakovec, iz kojeg se rukovodilo ratnim i logističkim operacijama na području Međimurja.  U Muzeju Međimurja postoji stalni postav "Međimurje u Domovinskom ratu" koji pokazuje prikupljenu trodimenzionalnu i arhivsku građu, foto i video dokumentaciju te predmete povezane s Domovinskim ratom.
Izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske, državna tajnica u ministarstvu hrvatskih branitelja, Nevenka Benić istaknula je kako „pripadamo generaciji koja je imala čast sudjelovati u stvaranju samostalne Republike Hrvatske, te danas imamo priliku zahvaliti svim Međimurcima koji su daleko od svog doma branili i obranili Lijepu našu, a ponajviše onima čiji je ratni i životni put zaustavljen u Domovinskom ratu. Proslava Vašeg dana simbolizira sve ono što su međimurski branitelji činili za obranu Domovine i njezino očuvanje. Baš kao i tada tako i danas izgrađujemo Domovinu za buduće naraštaje i moramo pokazati da smo zemlja snažnih i odlučnih ljudi“.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u povodu Dana međimurskih branitelja, odlikovala je Redom hrvatskog trolista Zdravka Beleca i Mladena Baloga, te Redom hrvatskog križa Marija Kneza i Dragutina Gašparlina.
MLADEN BALOG, poručnik u miru, u domovinski rat se aktivno i dragovoljno uključio u 54 samostalnu bojnu HV Čakovec 17. rujna 1991.godine, a nakon demobilizacije postrojbe 1992. godine  prelazi u profesionalni sastav  Hrvatske vojke u 8. Lako jurušnu brigadu, zatim 1. Hrvatski gardijski zdrug i na kraju u 7. Gardijsku brigade HV “Puma” gdje je 2003.godine umirovljen.
ZDRAVKO BELEC, natporučnik u miru, se u Domovinski rat dragovoljno uključio  u srpnju 1991. godine u Eskadrilu lakih aviona višestruke namjene Čakovec te postao zapovjednik odjeljenja pilota. U travnju  1994. godine postaje profesionalni vojnik u 7. Gardijskoj brigadi HV „Puma“. 1995.godine  prelazi u HRZ u zrakoplovnu Bazu Lučko kao pripadnik 28. Eskadrile transportnih helikoptera
DRAGUTIN GAŠPARLIN, poručnik u miru se u Domovinski rat uključio u dragovoljački Dalmatinski vod u listopadu 1991. godine koji je sudjelovao na obrani grada Zadra i zaleđa. Po ustroju 54. samostalne bojne Hrvatske vojske  Čakovec vod prelazi u njihov sastav te sudjeluje na Zapadno slavonskom ratištu. Obnašao je dužnost zapovjednika desetine.  Ranjen je  u selo Kusonje kod Pakraca 08.travnja 1992. godine.
MARIO KNEZ, stožerni narednik u miru, 26.09. 1991. godine  postaje pripadnik  5.bojne 1.a brigade Tigrovi. Postrojba odlazi na  Novljansko ratište. Ranjen  u selu Stari Grabovac 23.10.1991. godine. Nakon liječenja i rehabilitacije postaje pripadnik  7. gardijske brigade Hrvatske vojske „ Puma“.
U ime odlikovanih, obratio se Zdravko BelecOvo odlikovanje nije samo moje odlikovanje, već je i svih onih koji su svojom hrabrošću i ponosom branili hrvatski teritorij“.
U kulturno umjetničkom programu nastupili su pjevački zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća pod ravnanjem prof.Branimira Magdalenića, te učenici Gimnazije „Josipa Slavenskog“, Tea Veselko u pratnji profesora Damira Rodigera i Luka Jalšovec na klaviru.
Nakon Svečane akademije, u crkvi sv. Nikole Biskupa u Čakovcu služena je sveta misa koju je predvodio biskup Varaždinske biskupije monsinjor Josip Mrzljak.
Obilježavanju Dana međimurskih branitelja i otkrivanju Spomen obilježja međimurskim braniteljima, uz spomenute, nazočili su mnogobrojni hrvatski branitelji i policajci, obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, saborski zastupnici Bernarda Topolko, Branimir Bunjac i Anđelko Stričak, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak sa zamjenikom Dragutinom Glavinom, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved, predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Danica Pongrac Krhač, predsjednik Općinskog kriznog štaba Općine Čakovec 1991. Antun Jurinec, brojni predstavnici političkih institucija u Međimurju, županijski vijećnici, načelnici, pripadnici ratnih postrojbi iz Domovinskog rata, predstavnici braniteljskih Udruga te invalidi i dragovoljci Domovinskog rata.


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content