Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisom Ugovora s izvođačima radova nastavlja se gradnja Osnovne škole u Pribislavcu

Datum objave: 17. rujna 2018.

U prostorima Općine Pribislavec potpisan je Ugovor o izvođenju radova na nastavku izgradnje nove Osnovne škole „Vladimira Nazora“ u Pribislavcu. Ukupna vrijednost ugovora je 19.238.566,62 kune s PDV-om. Temeljem provedenog javnog natječaja posao je povjeren Zajednici ponuditelja „Međimurje PMP“ d.o.o. i „Đurkin“ d.o.o. u čije su ime Božidar Žvorc i Maja Đurkin Međimurec, potpisali ugovor sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem.
„Sretna sam i ponosna što smo nakon dužeg vremena riješili sve prepreke i izazove i što će, sukladno obećanju koje sam dala svojim mještanima, nova Osnovna škola u Pribislavcu biti konačno završena. Započeli smo gradnju prije dvije godine, a u idućih godinu dana ćemo je dovršiti“, rekla je načelnica Općine Višnja Ivačić, istaknuvši kako je ovaj projekt dugogodišnja želja i san Pribislavca, ne samo zbog boljih uvjeta za 3 200 mještana nego i zbog revitalizacije dvorca grofa Feštetića koji je spomenik kulture nulte kategorije, a za koji se već rade planovi i projekti njegove daljnje funkcije. U narednih nekoliko godina očekuje se povećanje broja učenika zbog proširenja građevinske stambene zone u općini Pribislavec i doseljavanja mladih bračnih parova na područje općine Pribislavec.
Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Branko Sušec rekao je kako je projekt izgradnje nove škole i dvorane neophodan jer su zbog starosti i vlage potrebne stalne investicije u održavanje prostora. U sklopu škole ne postoji sportska dvorana pa učenici na sat tjelesne i zdravstvene kulture odlaze u iznajmljen Društveni dom koji se nalazi 150 metara od školske zgrade. Zbog neodgovarajućih uvjeta rada, svake godine smanjuje se broj upisa učenika prvih razreda i povećava se ispis učenika viših razreda tijekom godina u druge škole.
Ravnatelj Osnovne škole Bruno Matotek, naglasio je kako Osnovnu školu Vladimira Nazora, Pribislavec trenutno pohađa 280 učenika o kojima brine 50-ak zaposlenika. Izgradnjom nove školske zgrade i  školske sportske dvorane poboljšali bi se uvjeti rada i odvijanja nastave, a samim time i  omogućio  povratak učenika u matičnu školu.
Župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom potpisivanja ugovora o izvođenju radova na nastavku izgradnje nove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora u Pribislavcu rekao je kako je do sada u projekt izgradnje škole uloženo 7 milijuna kuna. Općina je osigurala zemljište i u suradnji s Međimurskom županijom osigurala komunalnu infrastrukturu u vrijednosti od 977 508,98 kn. Sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja od 5 244 429,74 kuna započela je izgradnja škole. Izvedeni su temelji i zidovi škole, a natkriven je i manji dio objekta. Iznos od  19 238 566,62 kuna financirat će tako da je 15 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će ostatak od 4 238 566,62 kune osigurati Međimurska županija. Očekujem da će izvođači radova poštivati rokove i da će škola biti završena do početka nove školske godine“, rekao je Posavec.
Izvođači radova, prilikom potpisivanja Ugovora, naglasili su kako već imaju iskustva sa sličnim projektima te se obvezali kako će radove izvesti na vrijeme i kvalitetno  „Nakon današnjeg potpisivanja Ugovora, u roku od 8 dana osigurat ćemo gradilište, dovesti svu potrebnu mehanizaciju i iskoristiti lijepo vrijeme kako ove godine odradimo što više radova, preko zime ćemo izvoditi radove na unutarnjem uređenju, i nastaviti na proljeće“.
Podsjetimo, proteklih mjeseci intenzivirale su se aktivnosti oko pripreme za nastavak gradnje škole u Pribislavcu sa željom da se ona izgradi u najvećoj mjeri sredstvima državnog proračuna. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak podržala je projekt gradnje škole no bilo je potrebno promijeniti Zakon o odgoju i obrazovanju kojim se omogućilo da se iz državnog proračuna mogu financirati kapitalni objekti u obrazovanju. Potom je sva projektna dokumentacija predana u Ministarstvo, proveden je postupak javne nabave za izvođača radova te je Međimurska županija uputila zamolbu za hitnim i trenutnim nastavkom gradnje škole u koju su već uložena višemilijunska sredstva na prilagodbi prostornih planova, uvođenju komunalne infrastrukture i izgradnji 1. faze radova. Kako je do kraja ove godine nemoguće realizirati investiciju od 15 milijuna kuna, zamolba je definirana tako da se ove godine izvedu radovi vrijedni 4 milijuna kuna, a iduće preostalih 11 milijuna kuna kako bi do početka iduće školske godine škola mogla biti završena. Ovogodišnjih 4 milijuna kuna već je planirano u državnom proračunu za 2018. godinu, dok će preostalih 11 milijuna biti planirano u Proračunu za 2019.godinu, za što je Vlada Republike Hrvatske morala donijeti posebnu odluku zbog preuzimanja financijskih obveza koje se vežu na dvogodišnje proračunsku razdoblje. Nakon suglasnosti Ministarstva financija i vladinih koordinacijskih tijela, formalnom odlukom na sjednici Vlade prošlog tjedna stvorili su se uvjeti za potpisivanje Sporazuma između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Međimurske županije.
Potpisivanju ugovora nazočili su, uz spomenute, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenik načelnice Kruno Kamenić i općinski vijećnici.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content