Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan jubilarni 5. Festival stripa

Datum objave: 16. rujna 2018.

Ljubitelji stripa imali su priliku od 13. do 15. rujna uživati u programu jubilarnog 5. Strip festivala koji se održao u Čakovcu u organizaciji udruge STRIPoblaČAK.
Festival je započeo u Knjižnici „Nikola Zrinski“ izložbom ilustracija i stripova Igora Bojana Vilagoša, akademskog slikara i grafičara koji se ilustriranjem bavi više od 25 godina, a poznat je kao autor popularnog lika šegrta Hlapića u strip-albumu „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“. Ujedno je i organizirana strip radionica za djecu tijekom koje su se najmlađi mogli upoznati s ovom „devetom umjetnosti“.
Drugog dan festivala posjetitelji su mogli pogledati dokumentarni film „Jules“ redateljice Tene Bošnjaković o našem međunarodno poznatom crtaču stripa Juliu Radiloviću – Julesu. Prikazana je radna, pretpremijerna verzija filma o životu Radilovića koji 25. rujna slavi 90 rođendan pa je cijela ova godina u hrvatskom svijetu stripa posvećena upravo ovom crtaču stripa.
Trodnevno druženje završilo je u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec gdje su predstavljeni radovi Julija Radilovića, a otvorenju izložbe prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik udruge STRIPoblaČAK Josip Mihalković, profesorica Marta Horvat, redateljica Tena Bošnjaković i mnogi ljubitelji stripa koji su imali priliku dobiti uvid u dio radova koje je Radilović stvarao kroz protekla desetljeća.
Predsjednik udruge STRIPoblaČAK Josip Mihalković dodao je kako svojim aktivnostima pokušavaju okupiti što veći broj obožavatelja stripa te da se interes za strip ponovno povećava posljednjih godina čime njihovo djelovanje dobiva još veći smisao.
Župan Matija Posavec istaknuo je važnost ovog festivala i udruge STRIPoblaČAK pod vodstvom likovnog pedagoga Mihalkovića, zahvaljujući kojima je Čakovec potvrđen kao sredina koja njeguje strip i kulturu čitanja stripa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content