Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan općine Vratišinec!

Datum objave: 15. rujna 2018.

Ono što je izgovoreno odlazi u zaborav, a ono što je zapisano ostaje vječno, rečenica je koja je obilježila svečanu sjednicu povodom obilježavanja Dana općine Vratišinec, 25. Obljetnice postojanja Općine, ali i blagdana Uzvišenja Sv. Križa odnosno „Križevo“. U prepunom Domu kulture ujedno je i predstavljena monografija pod nazivom „Vratišinec-općina i njeni ljudi“.
Predsjednik Općinskog vijeća Mihael Grbavec, rekao je da općinu Vratišinec čine ljudi, mnogo je njih utkalo svoj rad i trud kako bi današnja Općina bilo ono što je upravo danas. „Svi težimo napretku i gradimo nove mostove koji će nas čvršće i jače povezivati. Hvala svima koji ste danas ovdje i koji svakodnevno radite na napretku naše Općine“.
Načelnik Općine Vratišinec, Zdravko Mlinarić, nadovezao se na predsjednika općinskog vijeća te opisao sadašnje i buduće projekte. „Danas je poslana natječajna dokumentacija za izgradnju sportske dvorane na EU fondove u vrijednosti 10 milijuna kuna, a ujedno nam je želja izgraditi i industrijsku zonu Ciglenica. Trudimo se prijaviti na natječaje, fondove, a ujedno zahvaljujem i Međimurskoj županiji i svima na dosadašnjoj pomoći i razumijevanju“. Mlinarić je također zahvalio mještanima i čestitao 25. obljetnicu postojanja Općine.
Župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuo je „Vrijednost svakog Vašeg  mještana jest radišnost, samozatajnost. Ovdje su se rodili veliki ljudi koji su ušli u povijest i s kojima se svi zajedno ponosimo. Zadužili su nas svi poznati i nepoznati Kraljevčani i Vratišinčani, ponosimo se s njima i zato je upravo ova monografija još jedan prekrasan poklon svima nama u Međimurju. Vaša briga i solidarnost, uzor je svima, te ćemo svi zajedno pokušati osigurati bolju i kvalitetniju budućnost našoj djeci i nama. Čestitam Vam na prvih 25 godina“.
Izaslanica potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, saborska zastupnica Bernarda Topolko, čestitala je mještanima jubilej te se prisjetila nezaboravnih priča koje je doživjela s mještanima ove naizgled male, ali srcem velike Općine. „Želim Vam da u narednim danima stvorite nezaboravne uspomene i priče koje će nadopuniti ovu današnju monografiju“.
Općinsko vijeće dodjeljuje javna priznanja za osobita postignuća i doprinos od značaja za razvitak i ugled Općine, a osobito za naročite uspjehe ostvarene u području gospodarstva, znanosti, kulture, zaštite i unapređivanja čovjekovog okoliša, ljudskih prava, sporta, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti. Predsjednik Općinskog vijeća Mihael Grbavec i načelnika općine Zdravko Mlinarić dodijelili su zahvalnicu Općine VratišinecRužici i Branku Jalšovcu za pjesmu „Gospi Vratišinskoj“. Pohvalnicu Općine Vratišinec primila je Matica umirovljenika Međimurske županije, Podružnica Vratišinec za 20 godina aktivnog rada s osobama starije životne dobi, smanjenje rizika socijalne isključenosti te podizanja aktivnog i zdravog starenja. Pečat Općine Vratišinec primili su osnivači Općine Vratišinec koji su se svojim trudom i zalaganjem izborili za osnivanje samostalne Općine Vratišinec. Oni su Baltazar Jalšovec, Augustin Jezernik – posthumno, Božidar Bogdan, Josip Srpak i Terezija Mlinarić.
Plaketu Općine Vratišinec primio je Mario Šarić, dugogodišnji član i predsjednik KUD-a Dr. Vinko Žganec. Počasnom građankom Općine Vratišinec imenovala se Dragica – Karolina Šimunković jedna od osnivačica i voditeljica KUD-a Dr. Vinko Žganec.
Bogatu monografiju predstavili su njezini autori Ivan Leček i Zoran Turk te fotograf Siniša Benčik , a dok su program svojim nastupom oplemenili Marija Elena Hodić i Marin Goričanec koje je za nastup pripremila Vesna Josić, zatim Iva Tuksar sa izuzetnom vokalnom izvedbom, školski zbor pod vodstvom učitelja Stjepana Horvata, ženska vokalna skupina KUU "Društvo žena Gornji Kraljevec" i mješoviti  pjevački zbor "dr.Vinko Žganec" iz Vratišinca.

Svoju podršku Općini dali su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, zamjenica načelnika općine Vratišinec Milena Granatir, potpredsjednica Općinskog vijeća Štefanija Jambrošić, brojni međimurski načelnici, vijećnici, ponosni mještani te predstavnici kulturnog, gospodarskog i društvenog života.
 

Nakon same svečanosti, Ljubomir Kerekeš izveo je svoju najpoznatiju predstavu „Dimnjačar“.

 
 


 

 
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content