Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 2. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama u Međimurskoj županiji

Datum objave: 7. rujna 2018.

 
U Maloj vijećnici Međimurske županije održana je 2. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama pod predsjedanjem novog predsjednika Savjeta Kristijana Srpaka, koji je ujedno i otvorio sjednicu i uz prisustvo zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca, pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića te članove Tamaru Obadić, Smiljku Kovačić, Darinku Tompoš, Mariju Prekupec, Siniše Šajnovića, Stjepana Markovića, Josipa Topolka, Dražena Barića, Josipa Sršana, Željka Poredoša  i Barbaru Marciuš.
Jednoglasnim potvrđivanjem zapisnika sa prve sjednice te predloženog Dnevnog reda, predsjednik Srpak izvijestio je članove o zaduženjima i obavezama koje su definirane na posljednjoj sjednici te što je sve učinjeno od strane ovog savjetodavnog tijela. „ U funkciju su stavljeni željezničko-cestovni prijelazi između naselja Mala Subotica-Belica i Nedelišće-Strahoninec na koje je opetovano upozoravano te su predstavljali sigurnosni problem, postavljene su rampe  te smatram da se zadovoljio osnovni kriterij, a to je sigurnost sudionika u prometu. Što se tiče Prometne jedinice mladeži koja regulira promet na raskrižjima, i uz povećanje satnice, animiranja učenika i njihovih roditelja, nije bilo odaziva“, rekao je Srpak. Predložio je neke od primjera iz ostalih županija, a na Savjetu je da promisle i odluče se za najbolje rješenje. Dobri rezultati  vidljivi su u osposobljavanju učenica i učenika za vožnju biciklom, uspoređujući s prošlom godinom  gdje nije bilo polaznika, ove je godine program uspješno završilo 364 djece  s tendencijom rasta jer ispiti se nastavljaju. Odvijaju se radovi na problematičnom raskrižju Glavne ulice, Braće Radića i Alojzije Stepinca u Maloj Subotici, poznatog i kao “kod Mandlina”. Radovi na Rekonstrukciji vodovodne mreže i priključaka u sklopu rekonstrukcije opasnog raskrižja započeli su krajem srpnja. Paralelno s tim radovima, radi se i na oborinskoj i sanitarnoj kanalizaciji kao i na prometnoj signalizaciji te je završetak planiran do studenog. Ispred Grada Čakovca, Dražen Barić spomenuo je predstojeći natječaj za dva prometno komunalna redara, obzirom da s trenutnih troje ne uspijevaju pokriti teren i sve zadatke koje je potrebno obaviti. Također naglasio je da projekt sanacije i obnove nadvožnjaka u Kalničkoj ulici kreće uskoro.
Izvješće stanja sigurnosti na cestama Međimurske županije u prvih osam mjeseci iznio je Siniša Šajnović naglasivši da je bilo 423 prometne nesreće, što je za 96 manje nego u prošloj godini. Također, spomenuo je da stariji vozači koji više nisu obavezni odlaziti na liječnički pregled, sudjeluju u prometnim nesrećama i ta je brojka u porastu. Kao uzroci nesreća, također su i konzumacija alkohola i neprilagođena brzina kretanja što službenici policije kroz represivni aparat, kažnjavanje ali i preventivne programa pokušava smanjiti na najmanju moguću mjeru.
S početkom nove nastavne godine, pojačano se nadziru pješački prijelazi u blizini škola, provode se akcije od strane Policijske uprave međimurske, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, educiraju se najmlađi te se apelira na vozače da budu odgovorni i oprezni sudionici u prometu.
Predsjednik Srpak sugerirao je da se nađu financijska sredstva kako bi se na mjestima gdje je došlo do povećanja prometa, kao što je prijelaz u Zrinsko Frankopanskoj ulici, novootvorena ulica kod Galerije Sjever zbog radova  i na sajmištu,  pokuša naći rješenje za smirivanje prometa. Dobra ideja za prijelaz u Vukovarskoj ulici gdje svakodnevno prolaze brojni srednjoškolci,  te  je drugi najopterećeniji, svjetleća je konzola, projekt u kojem bi zajednički sudjelovao  Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Grad Čakovec.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastavlja provoditi kampanju „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“ u koju se mogu uključiti sve punoljetne osobe s prebivalištem u Međimurskoj županiji koje zadovoljavaju propisane kriterije, a akcija traje od 3. do 23. rujna. Kroz ovu se kampanju želi animirati i aktivirati što veći broj građana na redovitu tjelesnu aktivnost koja ima ogroman potencijal u unapređenju zdravlja te prevenciji bolesti.
Savjet je primio i nekoliko zamolbi za financijsku potporu vezanih uz realizacije manifestacija, pa su jednoglasno odobrena sredstva  za kampanju „Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…“, za postavljanje svjetleće konzole na prijelazu u Vukovarskoj ulici te za kupnju bespilotne letjelice/drona koji bi služio za snimanje terena iz zraka, na nedostupnim ili opasnim mjestima, pregled terena, snimanje priredbi.
Najavljen je Sajam sigurnosti i prevencije uz atraktivne vježbe i svečanu akademiju koji će se ove godine održati u petak, 21. rujna, od 10:00 do 16:00 sati u prostorijama sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec u Čakovcu, Športska 1 i na sportskim terenima SRC „Mladost“ u Čakovcu. Također, Srpak je najavio novu sjednicu Savjeta za listopad kako bi članovi donijeli program rada i financijski plan za 2019. godinu.
 


 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content