Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na radost učenika i mještana, otvorena dugo očekivana moderna školska dvorana u Orehovici

Datum objave: 5. rujna 2018.

S početkom nove školske godine, 308 učenika Osnovne škole Orehovica dobilo je dugo očekivanu školsku sportsku dvoranu koja je otvorena na prigodnoj svečanosti uz brojne uzvanike, mještane, učenike i djelatnike škole.
Ova školska godina za nas je posebno bitna, zbog tri razloga: Prvi je što smo školsku godinu započeli u eksperimentalnom programu „Škola za život“ gdje smo za 300 tisuća kuna nabavili pametne ploče, tablete i ostalu opremu. Drugi razlog je što obilježavamo 150 godina sustavnog obrazovanja u Orehovici, a treći otvorenje školske sportske dvorane“, tim riječima svečanost je otvorio ravnatelj škole Željko Krištofić te zahvalio svima koji su omogućili završetak vrijedne investicije.
Uz bivšeg dugogodišnjeg ravnatelja škole Branka Sušeca, načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal jedan je od onih koji je od prvog trenutka svjedok svih okolnosti koje su pratile ovaj projekt. Stoga je posebno emotivno doživio ovaj trenutak. „Današnji dan čekali smo dugih 12 godina. Ovo je poseban dan za sve naše učitelje, učenike, mještane koji će stvarati prekrasne uspomene u ovoj dvorani. Imamo 16 udruga koje će koristiti dvoranu i vjerujem da će, u budućnosti, uz treninge izaći vrhunski sportaši, poput juniorske državne prvakinje u tenisu Antonije Ružić“, rekao je Bukal te zahvalio županu, vijećnicima i svima uključenima, na pomoći i suradnji u proteklih dvanaest godina.
Župan Međimurske županije Matija Posavec u svom je govoru naglasio kako je ovo, nesumnjivo,  veliki dan za Orehovicu, ali i značajni trenutak za obrazovanje u Međimurju jer smo završili jedan od investicijskih projekata koji se odvijaju u cijelom Međimurju. Danas nije potrebno puno govoriti, djela neka govore, a ova dvorana, zajedno sa školom, predstavlja jednu od najbolje uređenih dvorana u Međimurju. Dogradnja 6 učionica, opremljenost škole, prostorije za produženi boravak stvaraju pretpostavke kakve želim u svakoj školi u Međimurju, a to je jednosmjenska nastava. I na tome ćemo raditi i dalje. Draga djeco, mještani uživajte u ovoj dvorani, budite ponosni!“, rekao je Posavec te čestitao svima koji su bili uključeni u sam proces izgradnje dvorane.
Saborska zastupnica, Sunčana Glavak, citirajući Einsteina istaknula je kako obrazovanje je ono što ostane, nakon što osoba zaboravi sve ono što se nauči u školi te je zaželjela mnogo uspjeha, uspomena i svih narednih događaja svima koji će koristiti ovu prekrasnu dvoranu, zahvalivši pritom i resornim Ministarstvima te Županiji na financijskoj pomoći i podršci.
Ministrica Blaženka Divjak, istaknula je kako upornošću i zajedničkom suradnjom škole, općine, županije i ministarstva se dolazi do uspjeha te izrazila osobno zadovoljstvo što je Ministarstvo izdalo rješenje o korištenju dvorane unutar 24 sata od zaprimanja zahtjeva. „Ovo je škola za život, iskoristite uvjete koje imate, svoje učitelje najviše što možete“, istaknula je Divjak razveselivši, ujedno, sve nazočne informacijom što je Ministarstvo obrazovanja uputilo Vladi Republike Hrvatske na usvajanje prijedlog o financijskoj podršci od 15 milijuna kuna za izgradnju Osnovne škole u Pribislavcu, te će se nakon usvajanja na sjednici Vlade potpisati Sporazum sa Međimurskom županijom što je preduvjet početku druge faze izvođenja radova.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, čestitao je mještanima na novoj dvorani te pohvalio spremnost, entuzijazam, inicijativu i energiju stručnih službi Međimurske županije u uspješnom privlačenju sredstava iz EU fondova, te uspješnom pronalasku rješenja i modela da se obnavljaju škole prema modelu energetske učinkovitosti. „Ovo je veliki dan za Općinu Orehovica, koja ima uvjete kakve su potrebne za obrazovanje u 21. stoljeću.“
Vrijednost cjelokupne investicije iznosi 15 556 604,77 kuna što su financirali Međimurska županija sa 9 045 317,46 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sa 3 850 000,00 kuna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa 2 199 832,31 kuna i Općina Orehovica sa 461 455,00 kuna. Osim školske dvorane koja udovoljava pedagoškim standardima, ona je višenamjenska i prilagođena brojnim sportskim aktivnostima i manifestacijama. U dvorani postoje tribine, opremljena je sportskim i nastavnim rekvizitima a uređena su i vanjska igrališta. Investicija izgradnje dvorane podrazumijeva i dogradnju škole za jednosmjensku nastavu sa šest dodatnih učionica koje su opremljene, spojnim hodnikom, liftom, prostorima za produženi boravak te prilagođenu osobama s invaliditetom.
Svečanost otvaranja svojim dolaskom podržali su saborski zastupnici Bernarda Topolko, Branimir Bunjac, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, zamjenik predsjednika Županijske Skupštine Dragutin Glavina, zamjenik ravnatelja Vladinog ureda za ljudska prava Aleksa Đokić, predstavnice MRRFEU Irena Jagatić i Silvana Crnjac, načelnik PUM Ivan Sokač i zamjenik Vladimir Faber, načelnici brojnih međimurskih općina, vijećnici općinskog vijeća, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstavnici javnih ustanova, udruga, klubova, vjerskih zajednica, učenici, učitelji i brojni mještani Općine.
Učenici škole priredili su prigodni kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Karolina Matjašec, mali zbor Osnovne škole Orehovica, recitatori Ida Hlapčić i Marino Horvat te na samom kraju, spletom međimurskih pjesama i igrama mladi folkloraši.
Simboličnim presjecanjem vrpce dvoranu su otvorili Ivo Sušec i Ema Krčmar, a dvoranu je blagoslovio generalni vikar Varaždinske biskupije monsinjor Antun Perčić i župnik župe Majke Božje Fatimske vlč. Damir Slamek .
Dvoranu su prvi isprobali odbojkaši OK Mladost Vularija i OK Međimurje Centrometal odigravši atraktivnu utakmicu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content