Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Snažnije povezivanje Međimurja i austrijske Koruške

Datum objave: 31. kolovoza 2018.

U srijedu, 29. kolovoza 2018. godine održan je sastanak u sjedištu Vlade pokrajine Koruške u Klagenfurtu između župana Međimurske županije Matije Posavca i Dr. Petera Kaisera, predsjednika Vlade pokrajine Koruške. Suradnja Međimurske županije i Koruške, traje od 2013. godine u okviru Saveza Alpe – Jadran, čiji je predsjednik upravo čelnik Koruške, a u kojem je Međimurje točka kompetentnosti iz područja energetike i zaštite okoliša, te međusobnoj suradnji koruških i hrvatskih poduzetnika čiji su predstavnici na sastanku bili austrijski poduzetnici ing. Peter Urbas i Dr. Burkhard Lüdke te Alojzije Sobočanec, poduzetnik iz Međimurja. Uz predsjednika Vlade Koruške, na samom sastanku, prisutni su i bili Bernhard Turni, referent za europske i međunarodne poslove, Martin Gruber, ministar u pokrajinskoj Vladi i  Martina Rattinger, voditeljica Ureda u Bruxellesu.
Zajedničkom sinergijom poduzetništva, gospodarstva i EU projektima, definirani su planovi za obje regije koje imaju svoje komparativne prednosti u kojima se Međimurje ističe kao primjer dobre prakse, a dok vrlo značajnu ulogu pridonosi Savez Alpe-Jadran čime će se ojačati položaj Saveza na europskoj razini.
Župan Matija Posavec, istaknuo je zadovoljstvo susretom te naglasio kako suradnja Koruške i Međimurske županije predstavlja nove mogućnosti za poduzetnike, turističke djelatnike, poljoprivredne proizvođače iz Međimurja, obzirom da je Austrija vodeći gospodarski partner Hrvatskoj, a naša želja je da povezivanjem osiguramo gospodarsku, kulturnu, obrazovnu suradnju dviju europskih regija. Na nama je da osiguramo uvjete našim poduzetnicima, a na njima je da se predstave na najbolji mogući način. Kroz Savez Alpe-Jadran, jačati ćemo veze sa regijama članicama te time otvarati nove mogućnosti i koristiti potencijale koje imamo“.
Predsjednik Vlade Koruške, Dr. Peter Kaiser, zahvalio je županu Posavcu na dolasku na sastanak te pozvao sva međimurska poduzeća, udruge i obrazovne institucije da se predstave na nekom od njihovih Sajmova, a ujedno uzvratni posjet Međimurju koji je planiran početkom 2019. godine.
Dr. Kaiser i župan Posavec, nakon održanog sastanka i upisivanja u zlatnu knjigu prijatelja Koruške, nazočili su otvorenju 55. Sajma drva i drvoprerađivačke industrije na kojem je prisutno više od 500 izlagača iz 22 zemlje, a koji je treći po veličini Sajmova u Austriji.
Nakon otvorenja i obilaska Sajma, župan Posavec primljen je i u gradskoj vijećnici grada Klagenfurta gdje je održan radni sastanak sa predstavnicima Grada, prvim i drugim zamjenikom gradonačelnice, Franzom Petritzom te Jürgenom Pfeilerom, ali i sa  direktorom 55. Sajma drva, Erichom Halleggerom na kojem je dogovoren nastup naših udruga na njihovim manifestacijama, te suradnja kroz predstavljanje međimurskog turizma, poduzetništva, i OPG-ova na predstojećem „Sajmu za obitelj“ (Familienmesse), koji će se održati od 16. do 18. studenog. „Turističke potencijale Međimurja izuzetno je važno predstaviti stanovnicima Austrije jer zemljopisni položaj, prirodne vrijednosti, biciklizam, vinske ceste i Toplice predstavljaju želju gostiju iz Austrije koje namjeravamo dovesti u organiziranim grupama. Stoga mnogo očekujemo od nastupa i predstavljanja Međimurja u tom dijelu Austrije“ ,zaključio je Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content