Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projekt IŠKULICĂ- ŠKOLICA jednakih mogućnosti u obrazovanju!

Datum objave: 31. kolovoza 2018.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečanost potpisivanja i uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt IŠKULICĂ- ŠKOLICA jednakih mogućnosti u obrazovanju kojim je Međimurska županija dobila nova sredstva iz europskih fondova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.665.501,46  kuna.
Na svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovala je ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić te pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturi i sport Međimurske županije Branko Sušec uz nazočnost više stručne suradnice za nacionalne manjine i socijalnu zaštitu Maju Odrčić Mikulić.
Natječaj za dodjelu sredstava u okviru Poziva “Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika romske nacionalne manjine” iz Europskog socijalnog fonda pokrenulo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja s ciljem pružanja potpore uključivanju djece/učenika pripadnika romske nacionalne manjine u odgojno – obrazovni sustav kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća i uspješniju socijalizaciju.
U obraćanju korisnicima sredstava ministrica Divjak istaknula je kako se stupanj razvoja društva mjeri brigom za podzastupljene i ranjive skupine, a svi financirani projekti brinu upravo o jednoj od najranjivijih skupina – romskoj djeci i učenicima. “Misija hrvatskog obrazovnog sustava jest osigurati kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima, u skladu sa sposobnostima svakog korisnika sustava, a kroz ovaj smo poziv omogućili stvaranje tih uvjeta. Uz pomoć pri uključivanju u odgojno – obrazovni sustav, kroz projekte će se osigurati dodatna usavršavanja za učitelje jer su upravo motivirani učitelji ključ uspješnog odgojno – obrazovnog procesa.”
Prisutnima se obratio i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mile Živčić naglasivši kako je dodjela ukupno 8.398.419,98 kn u okviru ovog Poziva, pokazatelj da se zajedničkim zalaganjem može doći do vidljivog rezultata, a velika ulaganja omogućuju stvaranje novog, boljeg, kvalitetnijeg i dostupnijeg odgojno – obrazovanog sustava.
ProjektIŠKULICĂ- ŠKOLICA jednakih mogućnosti u obrazovanju“, Međimurska je županija prijavila u partnerstvu s Osnovnom školom Jože Horvata Kotoriba, Osnovnom školom Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovnom školom Dr. Ivana Novaka Macinec, Osnovnom školom Orehovica, Osnovnom školom Podturen i Dječjim vrtićem Maslačak iz Murskog Središća u kojima će se provoditi projektne aktivnosti.
Projekt će obuhvatiti 148 djece romske nacionalne manjine koja će pohađati programe predškole I 173 učenika romske nacionalne manjine od 1. do 4. razreda osnovne škole koji će biti uključeni u program produženog boravka.
Provedbom projektnih aktivnosti u koji će biti uključena djeca i učenici romske nacionalne manjine, osigurat će se uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća I uspješniju socijalizaciju. Uključivanje djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine u programe produženog boravka i programe predškole ključ je za prekidanje međugeneracijskog  kruga društvene isključenosti i najbolje sredstvo za preveniranje nepovoljnog položaja romske djece na samom početku osnovnoškolskog obrazovanja.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content