U Čakovcu je 28. kolovoza održana radionica „Komunikacijske vještine„ u sklopu projekta „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“, vrijednog 962.987,25 kuna bespovratnih europskih sredstava. Prijavitelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija uz partnere Međimursku i Varaždinsku županiju te Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Radionicu je održao prof.dr. Goran Bubaš s Fakulteta organizacije i informatike.

Gospodarsko-socijalna vijeća triju županija predstavljali su zamjenici župana Robert VugrinBojana Hribljan i Josip Grivec. Sudionike radionice pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je naglasio da je vrlo važna suradnja gospodarsko-socijalnih vijeća na projektima koji pridonose kvaliteti socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih sposobnosti socijalnih partnera.

O važnosti  komunikacijskih vještina kroz nekoliko važnih elemenata vrlo je uspješno prisutne informirao  profesor Goran Bubaš. U svojem je izlaganju govorio o komunikacijskoj kompetenciji, vještini aktivnog slušanja, vještini uvjeravanja, empatiji i podržavanju, davanju povratnih informacija partnerima  i suradnicima, vođenju sastanka i uspješnom sudjelovanju na sastancima. Vrlo zanimljiva tema bila je kako se pripremiti za pregovore sa socijalnim partnerima te kako uspješno izbjeći i rješavati sukobe.

Sudionici radionice su se upoznali s važnošću djelotvorne komunikacije kroz gospodarska i socijalna prava,  interese radnika i poslodavaca, poticanja sklapanja i primjene kolektivnih ugovora. Djelotvorna komunikacija je jamstvo općeg društvenog napretka gospodarskih i socijalnih prava i jamstvo poštivanja usvojenih propisa te promiče tripartitnu suradnju u jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave, razmatra i predlaže mjere za unapređenje kvalitete života građana.

Istaknuto je da su komunikacijske vještine vrlo važne za dobro funkcioniranje gospodarsko-socijalnih vijeća jer pridonose većem razumijevanju socijalnih partnera, a kroz uspješne pregovore i rješavanje eventualnih sukoba pridonijet će se većoj efikasnosti rada i razumijevanju socijalnih partnera.