Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje odalo počast žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima

Datum objave: 23. kolovoza 2018.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je u Međimurju polaganjem zajedničkog vijenca kod grobnice ekshumiranih žrtava u Gornjem Hrašćanu. Počast žrtvama odala su izaslanstva Međimurske županije, Općine Nedelišće, Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava- podružnice Čakovec, Grada Preloga, Grada Mursko Središće, Zrinske garde, udruga civilnog društva i političkih stranaka te građani.
Nakon svete mise u Crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Macincu koju je predvodio župnik Stjepan Markušić, okupljeni su se uputili prema grobnici ekshumiranih žrtava gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve žrtve. Josip Kolarić, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava - podružnice Čakovec, tom je prigodom poručio da je 23. kolovoza dan kada odajemo počast žrtvama svih ratova, ali i dan za sve obitelji da se prisjete svojih bližnjih koji su poginuli zbog ratova. „Nalazimo se na grobištu žrtava križnog puta koje je jedno od većih u Međimurju, no grobišta ima i na drugim područjima naše županije. Okupili smo se da ljudima koji nisu imali pravo na dostojanstven pokop iskažemo poštovanje i zahvalu te ispravimo ono što im je bilo uskraćeno“, dodao je Kolarić.
Obraćajući se prisutnima, župan Međimurske županije Matija Posavec, rekao je kako se odlukom Europskog parlamenta iz 2008. godine na ovaj dan diljem Europe daje počast svim žrtvama totalitarnih i autoritarnih režima, a Međimurska županija već nekoliko godina čuva uspomenu i prisjeća se svih nevinih žrtava. „Sa sviješću da su temeljne ljudske vrijednosti one koje moraju biti jače od bilo kakve ekstremističke retorike, u cijeloj Europi prisjećamo se tužne povijesti te na dostojan, skroman način i u Međimurju obilježavamo ovaj dan“, napomenuo je župan Posavec.
Prigodnim govorom obratio se i načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, a počast su odali i zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec. Obilježavanje je pjesmom uveličao župni zbor Pohoda Blažene Djevice Marije u Macincu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content