Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Blagdan Gospe od Anđela i podjela humanitarne pogače obilježili zadnji dan Porcijunkulovog

Datum objave: 2. kolovoza 2018.

Svečanom procesijom ulicama grada Čakovca započelo je središnje obilježavanje svetkovine Gospe od Anđela, župnog blagdana Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu. Franjevačka svetkovina slavi se 2. kolovoza jer je prema predaji sveti Franjo tog datuma 1208. godine doživio svoje obraćenje. Svetoj misi su uz mnogobrojne vjernike nazočili i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač zajedno sa zamjenikom Zoranom Vidovićem, načelnik PU međimurske Ivan Sokač, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, predstavnici policije, vatrogasnih društava,  Zrinske garde Čakovec, međimurske udruge i KUD-ovi iz Ivanovca, Mačkovca, Gornjeg Kraljevca, Žiškovca i Murskog Središća, kao i brojni predstavnici društvenog, kulturnog i političkog života Međimurja.
Gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu Željko Železnjak u svojoj pozdravnoj riječi podsjetio je  okupljene kako je Porcijunkulski oprost posebna milost koju je papa zajamčio sv. Franji na njegov zahtjev te da i naši vjernici mogu dobiti potpuni oprost tijekom blagdana. Misno slavlje predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u koncelebraciji s desetak svećenika iz međimurskih župa. Samo obilježavanje svetkovine Gospe od Anđela započelo je trodnevnom pripremom tijekom koje su održane mise, ispovijedi i bdjenja.
Više od 1500 komada međimurske pogače prodano u humanitarne svrhe
Nakon misnog slavlja na Franjevačkom trgu održana je humanitarna akcija „Doživite najveću međimursku pogaču“ čiji je prihod od prodaje namijenjen Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec. Više od 1500 komada pogače od jabuke, maka i tikve podijelila je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Dragica Benčik zajedno s gradonačelnikom Kovačom, zamjenikom Vidovićem te volonterima i djelatnicima Turističke zajednice Grada Čakovca koja organizira ovu hvalevrijednu akciju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content