Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

1,8 milijuna kuna osigurano za aktivnosti osoba starije životne dobi

Datum objave: 31. srpnja 2018.

U Maloj vijećnici Međimurske županije održana je konferencija za medije vezana uz dobivena bespovratna EU sredstva za projekt "Impuls za 54+" kojim se želi povećati socijalna uključenost osoba starije životne dobi. Na konferenciji za medije sudjelovali su župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač, predstavnice REDEA-e Petra Pavičić i Barbara Srnec Bujanić, te predstavnici udruga umirovljenika i partnera uključenih u projekt.
Knjigama i glazbom za zdraviji život 110 umirovljenika
Pročelnica Tošić Grlač, istaknula je kako će dobivenih 936 000 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda bit će uloženo u kulturno – umjetničke sadržaje u koje će se uključiti najmanje 110 osoba starije životne dobi. Centri sadržaja bit će Mursko Središće, Nedelišće i Donja Dubrava. Zahvaljujući interesu projektnih partnera Kulturno – umjetničkom društvu "Mura" iz Murskog Središća, Matici umirovljenika Međimurske županije i Knjižnici "Nikola Zrinski" Čakovec korisnici će moći sudjelovati u radionicama folklora, pjevanja i sviranja, radionicama čitanja i drugim sadržajima kojima će se razmjenjivati iskustvo i prenositi tradicijske i kulturne vrijednosti.
"Čitanje umiruje stres, izaziva osjećaj zadovoljstva i ima brojne druge pozitivne učinke na ljudsko tijelo poput razvoja sivih stanica koje pomažu u prevenciji oboljenja od Alzheimerove bolesti", naglasila je ravnateljica čakovečke Knjižnice Ljiljana Križan. Osim biblioterapija, knjižnica će organizirati Bibliobus u okviru kojeg će svi građani moći posuditi knjige. Prednost ovog projekta je i što će dio sredstva biti odvojen za edukaciju osoba koje rade s osobama starije životne dobi, ali i u nabavku nove opreme pa će KUD "Mura" dobiti nove instrumente, nošnje i druga potrebna sredstva. Velika je to vijest za članove KUD-a i njihovog predsjednika Slavka Bregovića koji je rekao kako je njihov cilj što više ljudi zaraziti glazbom, a od sada će sa starijim osoba raditi na glazbenim terapijama i radionicama. "Drago nam je vidjeti sve više projekata za osobe starije životne dobi, a posebice što će naši umirovljenici postati aktivni stvaratelji kulturno – umjetničkih sadržaja u Međimurju", dodala je Petra Pavičić iz REDEA-e.
Međimurska županija ulaže u programe starijih osoba kroz cijelu godinu
Osim projektnih partnera, "Impuls za 54+" okupio je i tri udruge umirovljenika koje su s Međimurskom županijom potpisale sporazum o financiranju za dodjelu novih sredstava. Matici umirovljenika Međimurske županije dodijeljeno je 70 000 kuna, Savezu udruga umirovljenika i starijih osoba Međimurske županije 25 000 kuna te Udruzi umirovljenika Prelog 20 000 kuna. Predsjednici triju udruga, Nada Lovrec, Jožef Pfeifer i Ivan Kosc pokazali su iznimnu radost zbog svih pokrenutih aktivnosti te dodali kako starijim osobama i najmanji znak pažnje mnogo znači. Udruge kroz cijelu godinu rade na organizaciji sadržaja koji potiču zdraviji i kvalitetniji život njihovih članova, a najviše umirovljenika se angažira u sportske programe.
"Međimurska županija je primjer društva u kojem brinemo za sve generacije pa tako i za naše najstarije. Zajedničkom sinergijom podupiremo njihove hvalevrijedne aktivnosti za koje će se ove godine uložiti više od 1,8 milijuna kuna. Ovaj projekt zasigurno će biti obogaćen novih prijateljstvima i idejama te sam sretan zbog dodijeljenih sredstava", rekao je župan Posavec i zahvalio prisutnima na angažiranosti. "Impuls za 54+" samo je jedan u nizu programa koje Međimurska županija provodi za svoje najstarije žitelje pa su osim 115 000 kuna dodijeljenih spomenutim udrugama, ove godine pokrenuli program „Uskrsnica“ za koji je izdvojeno 500 000 kuna, a dok se 130 00 kuna ulaže se u Dnevni centar za starije osobe, ujedno 60 000 kuna osigurava za već tradicionalne sportske aktivnosti koje umirovljenici provode kroz godinu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content