Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisan ugovor za novih 936 000 kuna iz EU fondova za poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi

Datum objave: 25. srpnja 2018.

U Muzeju Mimara u Zagrebu upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „IMPULS za 54+“, kojim je Međimurska županija dobila nova sredstva iz europskih fondova. Svečanosti su prisustvovali ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, te župan Međimurske županije Matija Posavec uz nazočnost pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonje Tošić Grlač.
Natječaj za dodjelu sredstava u okviru „Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+“ pokrenulo je Ministarstvo kulture s ciljem uključivanja osoba starije životne dobi u kulturne sadržaje koji će doprinijeti kvaliteti njihova života. Čestitajući korisnicima sredstava ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da hrvatsko društvo stari i stoga su projekti koji brinu o boljoj socijalnoj uključenosti i unaprjeđenju kvalitete života osoba u starijoj životnoj dobi hvale vrijedni.
Mursko Središće, Nedelišće i Donja Dubrava središta aktivnosti
Projekt "Impuls za 54+" Međimurska županija prijavila je zajedno sa svojim partnerima Kulturno umjetničkim društvom "Mura" iz Murskog Središća, Maticom umirovljenika Međimurske županije i Knjižnicom "Nikola Zrinski" Čakovec te je odobreno 100% financiranje u iznosu od 936.014,28 kuna bespovratnih sredstava. Župan Posavec vjeruje kako će provedba ovog projekta za našu stariju populaciju biti velik benefit. "Dobitak za našu županiju je ogroman, jer ne samo da smo dobili još jedan projekt koji u potpunosti financira iz Europska unija, nego se ulaže u društvenu skupinu koja itekako zaslužuje pažnju. Pokušat ćemo uključiti našu stariju populaciju u kulturno – umjetničke programe i nadopuniti im slobodno vrijeme sadržajima koji su dio našeg identiteta i baštine", dodao je Posavec.
U projekt će se moći uključiti osobe iz udaljenijih mjesta županije jer će lokacije odvijanja aktivnosti biti u Murskom Središću, Nedelišću i Donjoj Dubravi. Za sudionike će se organizirati radionice folklora, sviranja i pjevanja, poticati čitanje, organizirati posjeti kulturno – umjetničkim događanjima, a svi projekti i naučene vještine u prezentirat će se javnosti na šest događanja. Projekt traje 17 mjeseci, a bitno je naglasiti kako će se uložiti sredstva i u edukaciju osoba koja će provoditi sadržaje.
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić podsjetio je da je jedan od prioriteta njegova ministarstva bolja uključenost starijih i rad na aktivnom starenju, te su ovakvi projekti najbolji primjer programa za starije. Osobe starije životne dobi rijetko se uključuju u kulturne sadržaje zbog teže mobilnosti, financijskih razloga, neinformiranosti o aktivnostima u svojoj sredini, no projektom "Impuls za 54+" navedene prepreke nastojat će se premostiti, uz poticanje međugeneracijske solidarnosti i njegovanje međimurske baštine.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content