Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurci u Lendavi u novim i boljim prostorima!

Datum objave: 12. srpnja 2018.

Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave osnovano je 2005. godine sa ciljem povezivanja Međimuraca koji žive u pograničnom prostoru Republike Slovenije, te očuvanju tradicije, kulture, jezika i običaja svog zavičaja. To pokazuju nizom organizacije kulturnih događanja i priredbi, a u okviru svog djelovanja imaju tamburaške, folklorne, novinarske i mnoge druge sekcije. Osnovni cilj HKD Pomurje čiji je predsjednik Đanino Kutnjak jest očuvanje hrvatskog jezika i kulturnog identiteta. Svake godine društvo financijski pomaže i Međimurska županija.Nedavno se društvo preselilo u nove prostore u centru Lendave, pretvorivši ga u Hrvatski dom, jedini takve vrste u Sloveniji.
Ove godine, HKD Pomurje krenulo je u novi projekt razvoja Hrvatskog kulturnog turističkog centra „Zrinski“ u Lendavi s ciljem promicanja djelatnosti i očuvanju hrvatske kulturne baštine u susjednoj Sloveniji. O tim, i drugim, temama održan je radni sastanak u Lendavi sa županom Občine Lendava, Antonom Balažekom, na kojem su sudjelovali župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik UO za gospodarstvo Darko Radanović i viša stručna suradnica za europske poslove, regionalni razvoj i međunarodnu suradnju Marija Stanković. 
Đanino Kutnjak, predsjednik HKD Pomurje zahvalio je županima Posavcu i Balažeku na susretu i potpori u promociji i realizaciji planova HKD Pomurje te naglasio, „Već dugi niz godina radimo na promociji turizma Međimurske županije i Občine Lendava, a osnivanjem HKTC Zrinski i vašom potporom, potvrda je međusobne sinergije i dobre suradnje. Ovo je nagrada za svih 200 članova i njihovih obitelji koji su najbolji ambasadori Međimurja, ali i Slovenije i stoga hvala Vam na tome“.
Župan Matija Posavec, istaknuo je kako je Međimurskoj županiji koja graniči sa Republikama  Slovenijom i Mađarskom, a u čijim pograničnim mjestima živi veliki broj Hrvata i Međimuraca, jedan od prioriteta povezivanje Hrvata u pograničnim područjima te očuvanje hrvatske kulture, tradicije i jezika. „Drago mi je što smo danas ovdje, zahvaljujem županu Balažeku što podupire HKD Pomurje, a ovom prilikom potpisat ćemo ugovor o donaciji koja će zasigurno pomoći u djelovanju samog društva, ali i u izgradnji Hrvatskog kulturnog turističkog centra Zrinski. I zato u okviru ove pomoći, dajemo i punu podršku Lendavi kao Europskoj prijestolnici kulture 2024. godine“. Posavec je ujedno i rekao „Međimurska županija dosad je financirala projekte za promicanje hrvatske, a posebno međimurske tradicije i kulture, dodijeljena su sredstva za škole učenja hrvatskog jezika u Mađarskoj i Sloveniji, za škole sviranja tamburaških instrumenata i međimurskih tradicionalnih popevki i za različite festivale u hrvatskim manjinskim samoupravama koje promoviranju međimursku tradiciju“.
Župan Anton Balažek, nadovezao se na Posavca te istaknuo kako izuzetno cijeni i poštuje HKD Pomurje te mu je drago što se Hrvatski kulturni dom u Lendavi na svakodnevnoj razini povećava. „Željeli bismo pokazati Europi da pokraj velikih urbanih sredina, Lendava nudi i društva poput HKD Pomurje s kojima se ponosi“. Župan Balažek obećao je pomoć u daljnoj izgradnji HKTC Zrinski te je zahvalio županu Posavcu i suradnicima na dolasku.
Ugovor o donaciji između Međimurske županije i Hrvatskog kulturnog društva Pomurje potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik HKD Pomurje Đanino Kutnjak.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1684" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content