Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Čamcima prešli 350 km kako bi odali počast prvom poginulom međimurskom branitelju

Datum objave: 9. srpnja 2018.

Ne zaboravljaju se žrtve onih koji su u obrani Hrvatske dali ono najvrjednije što imaju, svoj život. Dokaz tome su Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Donja Dubrava, koji su inicirali podizanje spomen obilježja svom sumještaninu Predragu Jurčecu, ujedno prvom poginulom hrvatskom branitelju iz Međimurja.
Na mjestu stradanja, u naselju Principovac kraj Iloka, na brdašcu koji se nalazi na najistočnijoj granici Hrvatske, spomen obilježje otkrili su roditelji i obitelj Predraga Jurčeca. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Vukovarsko Srijemske županije, gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga, načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin, časnici 1. Gardijske brigade „Tigrovi“, članovi UDVDR Donja Dubrava te članovi Dobrovoljno vatrogasnog društva Donja Dubrava.  
„Predrag Jurčec iz Donje Dubrave sa nepunih 20 godina odlučio se uključiti u vojne postrojbe za obranu Republike Hrvatske. Njegov ratni put završio je 09.srpnja 1991.godine kada je prestalo kucati srce mladića koji je htio samo slobodnu Hrvatsku. No, mi branitelji, otkucaje srca Predraga Jurčeca i danas osjećamo i zato smo ovdje pred otkrivanjem spomen obilježja. Spomenika koji simbolizira stablo hrasta – simbola hrvatske opstojnosti i naše „Dobrave“, izraslog iz ozračja dravskog kamena, a prekinutog rasta radi žrtve za Hrvatsku“ – rekao je u svom govoru predsjednik Ogranka Neven Lisjak.
Gradonačelnica Iloka Marina Budimir izrazila je divljenje načinu na koji se čuvaju uspomene na one koji su svoje živote dali da bi sa krajnjeg hrvatskog sjevera stigli na krajnji istok, na najveće ratno žarište, što su u ono vrijeme bili Ilok, Vukovar i okolna naselja uz granicu. „Njihove žrtve uvijek ćemo pamtiti.„
Župan Međimurske županije Matija Posavec zahvalio je svima koji su nedjeljni dan proveli čuvajući uspomenu i sjećanje na Predraga Jurčeca, osobito braniteljima koji su tri dana čamcima putovali rijekama Dravom i Dunavom, od Donje Dubrave do Iloka. „Ovo spomen obilježje trajna je uspomena na našeg heroja ali i na svih 78 međimurskih branitelja koji su dali svoje živote. Upravo radi njih, cijela Hrvatska ovih dana, navijajući i slaveći pobjedu naše nogometne reprezentacije pokazuje ono istinsko domoljublje i zajedništvo. I zato smo danas ovdje, u znak poštovanja prema žrtvi Predraga Jurčeca ali i svima koji su dali svoje živote i sudjelovali u obrani Hrvatske“.
U komemorativnoj svečanosti, u kojoj je sudjelovala je Zrinska Garda, župnik župe Sv.Ivana Kapistrana te Predragovi suborci iz raznih postrojbi, koji kažu kako je Predrag Jurčec rođen  15. travnja 1971.  Hrvatskoj policiji pristupio je 13. ožujka 1991. Bio je član BBB-a i pohodio je utakmice prije rata te je pratio sva sportska događanja sa svojim prijateljima koji su kasnije postali njegovi suborci, kao aktivni policajci i gardisti - složni u obrani Hrvatske. Predrag je prvi poginuli branitelj iz Međimurske županije, a ubijen je prilikom djelovanja neprijateljskog aviona.
Spomen obilježje postavljeno je u znak sjećanja na Predraga Jurčeca, a financirali su ga, u jednakim iznosima, općina Donja Dubrava, grad Ilok i Međimurska županija.
 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1681" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content