Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježena 27.obljetnica zaustavljanja tenkova u Murskom Središću

Datum objave: 29. lipnja 2018.

Ove se godine navršava 27 godina od velikog događaja za noviju povijest Murskog Središća, Međimurja, ali i cijele Hrvatske. Naime, 28.lipnja 1991.godine, tisuće građana Međimurja spriječili su potencijalnu katastrofu koja je mogla zadesiti naš kraj, na način da su vlastitim tijelima zaustavili oklopnu kolonu ondašnje neprijateljske JNA u njenom pohodu na susjednu Sloveniju.
Svake se godine organizira prigodna svečanost koja je 28.lipnja 2018., započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen ploče u Poljskoj ulici u Murskom Središću, koju su 2001.godine podigli Udruga veterana domovinskog rata Međimurske županije i Grad Mursko Središće.
Gradonačelnik Dražen Srpak u svom je govoru naglasio kako je danas srce svakog građanina ponosno jer je i tada bilo vrijeme velikih emocija, vrijeme ponosa i slave.
„Bila su to hrabra vremena zbog kojih su morale proći godine kako bi postali svjesni kakva je opasnost prijetila i što se sve moglo dogoditi. No, bili smo dovoljno odlučni i hrabri da i na taj način pokažemo koliko volimo svoj kraj i svoju zemlju“ – istaknuo je Zvonko Rihtarec, tadašnji zapovjednik policijske postaje 
Župan Međimurske županije Matija Posavec u svom je govoru rekao kako je na Spomen ploči napisano „…Narod Međimurja spontano je zaustavio tenkovsku kolonu…“. „Upravo je spontanost osobina koja nije motivirana tuđim stavovima i ciljevima već vlastitim uvjerenjem da se čini nešto dobro, a koja uz čvrstu vjeru, energiju i solidarnost u zaštiti tuđih i vlastitih života i imovine jesu temeljne vrijednosti koje krase građane Međimurja. Stoga Vam čestitam i zahvaljujem na doprinosu koji ste dali tada ali i svim međimurskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani zemlje“.
Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, državni tajnik Zdravko Jakop  je istaknuo kako se sjećanje na ovaj hrabar i veliki događaj mora prenijeti na buduće naraštaje, jer onaj tko zaboravi svoju prošlost nema svjetlu budućnost. „Događaj u Murskom Središću prije 27 godina i sjećanje na slična uspjehe našeg naroda moraju nam biti poticaj da ponovno pronađemo unutarnju energiju, prkos i zajedništvo koja nas je toliko spajala“.
Svečani mimohod od mjesta Spomen ploče do spomenika braniteljima „Piramide“, predvodila je gradska limena glazba Mursko Središće, vojnici Hrvatske vojske, Počasni zdrug Međimurske županije, predstavnici Udruge branitelja iz Domovinskog rata, DVD-a Mursko Središće, 34.Inženjerijske bojne, susjednih Općina te uzvanika i građana.
Molitvu je predvodio župnik Tomislav Antekolović dok je u Centru za kulturu „Rudar“ upriličeno prikazivanje autentičnog filma o zaustavljanju tenkova.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1672" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content