Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

15 uspješnih godina ACT grupe je hrvatski primjer funkcioniranja civilnog društva!

Datum objave: 28. lipnja 2018.

U Centru za kulturu u Čakovcu održana je svečanost obilježavanja 15. obljetnice djelovanja ACT Grupe.
„Značajna obljetnica za razvoj civilnog društva u Međimurju, ali i Hrvatskoj, rezultirala je (su)osnivanjem  12 organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća7 regionalnih i nacionalnih (prvenstveno zagovaračkih) mreža te iniciranjem i pomoći u razvoju više stotina neprofitnih organizacija. Provedeno je više od 140 projekata s više od 450 partnerskih organizacija. Ukupan broj direktnih korisnika ACT Grupe prelazi 74.000 osoba iz svih dijelova Hrvatske, najviše iz Međimurja. Prije pet godina ACT Grupa (kao prva hrvatska organizacija) je započela s mjerenjem društvenog utjecaja svog djelovanja te od tada redovito objavljuje Izvještaje o društvenom utjecaju“ , ističe Teo Petričević, dodajući kako više od brojki vrijede ljudi, „više od stotinu suradnika i suradnica, stotine volontera, vanjskih suradnika, stotine podržavatelja ACT Grupe iz lokalne i šire zajednice koji su proteklih godina ostavili neizbrisiv trag u procesima razvoja društvenoga kapitala, civilnoga društva i društvene ekonomije u Hrvatskoj i regiji“.
Tako je i večer velike godišnjice obilježena panel diskusijama na kojem su se mnogi dionici ACT grupe prisjetili i osvrnuli na sve uspjehe na putu razvoja - od aktivističkih početaka osnivača organizacije do konzorcija društvenih poduzeća koji zapošljava više od 50 djelatnika. U prvom panelu, koji je moderirao Teo Petričević, govorilo se o eko sustavu i praksi pank poduzetnika, a na kojem su sudjelovali konzultantica za EU fondove Irena Slunjski, društveni aktivist Igor Bajok, te državni tajnik u kabinetu predsjednika Vlade Republike Slovenije Tadej Slapnik.
Drugi panel bio je posvećen predstavljanju knjige “Pank poduzetnici” u kojem je društveni poduzetnik Marko Gregović razgovarao s autorom, Robertom Posavcem, stručnim suradnikom u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec, a koji duhovitim i britkim jezikom objašnjava na koji su način pank pokret i „uradi sam“ kultura stvorili vrijednosti koje su i danas temelj ACT Grupe. Zašto se javila potreba za strukturiranjem aktivizma te je li ta promjena dobra ili loša u kontekstu društvenog utjecaja.
„Ovo nije knjiga koja govori o fantastičnim ljudima koji su bez greške došli do fenomenalnog uspjeha. Naprotiv, ovo knjiga koja govori o tome da se kroz tisuću i jednu grešku, došlo do toga što je danas prepoznato kao dobro i kao model koji vrijedi replicirati. Kroz konkretne primjere uz analizu akcija i projekata knjiga postaje svojevrsni priručnik za razvoj organizacija civilnoga društva, razvoj društveno poduzetničkih organizacija i zagovaračke modele, smatram da je priručnik koristan za aktiviranje i djelovanje u lokalnoj zajednici“ , ističe Robert Posavec, dodajući kako je knjiga “Pank poduzetnici” podijeljena je u 16 poglavlja, a svako govori o jednoj važnoj točki u razvoju ACT Grupe kao vodećeg primjera društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i regiji. Primjeri će knjizi dati karakter priručnika iz kojeg se može mnogo naučiti o razvoju organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća.
Izdavanje knjige “Pank poduzetnici” kroz crowdfunding kampanju podržalo je gotovo 300 pojedinaca i organizacija iz Hrvatske i susjednih zemalja. Grafičko oblikovanje potpisuje akademski slikar Bojan Miljančić.
ACT je, zasigurno, predvodnik u uvođenju društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, te zahvaljujući energiji, predanosti i upornosti, uspješno se suočivši sa svim izazovima, ne samo da je uspio opstati već kontinuirano uvoditi nove sadržaje, standarde i inovacije u društveno odgovorno poslovanje. Stoga je ACT grupa važna za Međimurje zbog nadopunjavanja usluga od javnog interesa koje vidimo na primjeru „Humane Nove“, korištenju nacionalnih i europskih fondova u korist lokalne zajednice, te otvaranju desetine novih radnih mjesta u mnogim područjima djelovanja, a osobito su važni projekti koji su usmjereni integraciji dugotrajno nezaposlenih osoba na tržište rada. Jedan od takvih odličnih primjera je zajednička ustanova Međimurske županije i ACT grupe „Centar za pomoć i njegu u kući“.
U glazbenom dijelu svečanosti, publiku su zabavljali odlični bend „Komedija“ i bubnjarski ansambl „Paradidl“, a uz brojne posjetitelje, svečanosti su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec i potpredsjednik Županijske Skupštine Dragutin Glavina.
Spomenimo, kako je Autonomni centar dosad pomogao osnivanje 4 društvena poduzeća, ACT Printlab d.o.o., ACT Konto d.o.o., Socijalna zadruga Humana Nova i Centar za eko-društveni razvoj „CEDRA“ Čakovec.
 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1670" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content