Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju obilježen Dan antifašističke borbe!

Datum objave: 21. lipnja 2018.

Međimurje je županija koja je po svojoj uređenosti, vrijednosti svojih ljudi, brizi o drugima, kulturi, solidarnosti, ulaganjima u kvalitetniji život, jedna od predvodnica u Hrvatskoj. Bez Antifašističke borbe ne bi bilo ni hrvatskog Međimurja, jer nakon napada Njemačke na ondašnju Kraljevinu Jugoslaviju, već drugog dana napada Nijemci su okupirali Međimurje, predali ga Mađarima i do završetka rata Međimurje je bilo pod mađarskom okupacijom. Zahvaljujući narodno oslobodilačkoj borbi, i građanima Međimurja koji su u njoj sudjelovali, taj je kraj oslobođen i pripojen matici zemlji. Sudjelovalo je u tome oko 2000 Međimuraca, a njih oko 1800 zatočeno u logorima i zatvorima dok ih je 329 poginulo ili umrlo.
Prošlo je punih 77 godina kada su se 22. lipnja, skupili hrabri ljudi, odlučni da pruže otpor neprijateljskoj okupaciji i režimu koju su zajedničkim snagama cijepali Hrvatsku, i dijelove teritorija prodali tuđinskoj vlasti. Osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica, u Hrvatskoj je započela organizirana borba za slobodu i mir, a protiv najstrašnije ideologije u povijesti čovječanstva.  
Tom prigodom, Dan antifašističke borbe u Međimurju je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen-ploče na ulazu u Palaču Zrinskih, podno Spomenika žrtvama 2. svjetskog rata na čakovečkom groblju, te kod Spomen-obilježja svim poginulima u 2. Svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju. U ime Međimurske županije to su učinili župan Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, u ime Županijske Skupštine, predsjednik Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, u ime grada Čakovca, gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem, u ime Udruge Antifašističkih boraca i Antifašista, predsjednik Zvonimir Golub sa suradnicima, u ime Policijske uprave Međimurske i Ureda za obranu, Vladimir Faber, Kristijan Srpak i Vlado Hranjec.
Predsjednik  Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Zvonimir Golub prilikom svog obraćanja, rekao je „Antifašistički borci Međimurja, zajedno s ostalim borcima ostvarili su pobjedu nad nacifašističkim okupatorima i domaćim izdajnicima te su stvorili uvjete da Hrvatska postane slobodna i neovisna država svih svojih građana“, a ujedno je istaknuo kako je Dan antifašističke borbe prigoda kada se treba poručiti da je antifašizam visoko vrijedna baština i dio hrvatskog nacionalnog identiteta.
Prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe u Međimurju, župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je, „Čvrsta vjera, jasni ciljevi i pozitivni ideali mnogo su jači u odnosu na svu snagu oružja, vojne tehnologije, a u što smo se uvjerili upravo prilikom stvaranja hrvatske države, u nametnutom ratu, čiji su doprinos dali brojni sudionici narodno oslobodilačke borbe. Ovo je prilika da se prisjetimo da  kada se spoje hrabrost i odlučnost u borbi za pravednost i slobodu, pobjeđuje zajedništvo u obrani pravednih ciljeva. Antifašističke vrijednosti u temeljima su današnjeg modernog svijeta“
Gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač na čakovečkom groblju rekao je, „Civiliziranost neke sredine mjeri se i po tome koliko drži do svoje povijesti. Na ovom dijelu čakovečkog groblja leže i posmrtni ostavi onih koji su se iz borbe vratili, ali i onih koji su se zbog otpora fašističkom mađarskom okupatoru priključili partizanima. Ovaj dio groblja uređen je i kao mjesto prisjećanja na ljude koji su zadužili sve nas te prijelomne događaje iz povijesti.
Polaganje vijenaca kod Spomen obilježja poginulim u 2. Svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju, zamjenik načelnika Općine Donji Kraljevec Mladen Čavlek napomenuo je „Antifašizam je nasljeđe kojom se moramo ponositi, a koje je utkano u samu hrvatsku državu, a na nama je da je prenesemo znanje o antifašizmu na mlade i na buduće generacije. Čestitam Vam svima Dan antifašističke borbe!
Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj ispunjava nas ponosom. Potiče nas na vjeru i snagu koju su imali hrvatski partizani u Drugom svjetskom i hrvatski branitelji tijekom Domovinskog rata. Pronađimo u sebi tu snagu  u ovom vremenu punom izazova. Ujedinimo sve naše potencijale, a pritom stvorimo Hrvatsku koja će biti zemlja jednakih šansi za sve, a pritom uzor i potpora svima nama, a i budućim generacijama“, zaključio je Posavec čestitavši svim stanovnicima Međimurske županije Dan antifašističke borbe.
Po završetku svečanosti u Svetom Jurju u Trnju, izaslanstvo Udruge antifašističkih boraca i antifašista te udruge „Josip Broz Tito“, prigodno obilježavanje održali su i kod spomen obilježja u šumi „Škarje“ kod Turčišća.
 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1659" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content