Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od jeseni provođenje projekta „Škola za život“, Centar kompetentnosti iz strojarstva i Centar izvrsnosti iz informatike

Datum objave: 21. lipnja 2018.

U službenoj posjeti Međimurskoj županiji boravila je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, s ciljem obilaska škola koje se od ove jeseni pripremaju za eksperimentalni program „Škola za život“. Tom prigodom, sastala se sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem koji je iznio niz programa i investicijskih projekata kao i pripreme za upis u novu školsku godinu.
Naime, prema podacima Ministarstva financija, Međimurska županija najviše od svih županija izdvaja za obrazovanje, postavljajući nove standarde kada je u pitanju stvaranje kvalitetnijih uvjeta učenicima i studentima. Za potrebe obrazovanja i ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, Međimurska županija izdvaja više od 40 posto sredstava proračuna, radeći po načelu da se samo ulaganjem u mlade stvara nova vrijednost, investicija za napredak sredine, ali i društva u cjelini.
„Smatram da smo na vrijeme shvatili kako je ulaganje u obrazovanje dugoročno najisplativija investicija. Sa mnogim projektima, poput prijevoza i udžbenika, započeli smo odmah čim sam stupio na dužnost župana i nijedan projekt koji provodimo nećemo ukidati već ćemo naše ulaganje ojačati novim projektima čime ćemo iskoristiti sredstva EU fondova“ , ističe Posavec dodajući kako „radimo čak i ono za što država još nije pronašla rješenja, direktno povezivanje s gospodarstvom, svjesni kako će educirana i sposobna radna snaga sigurno generirati čitav niz pozitivnih trendova, ali i onaj najvažniji - da i mladi i investitori ostanu na ovom području“.
Župan Posavec sa pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje Brankom Sušecom i zamjenicom Sandrom Herman upoznao je pomoćnicu ministrice Kralj o obrazovnoj strategiji ulaganja u znanstvenu izvrsnost spomenuvši tri ključna projekta. „Nedavno smo potpisali ugovor po kojem smo dobili 32 milijuna kuna iz EU fondova za osnivanje prvog znanstveno istraživačkog centra, Metalska jezgra. Drugi projekt je prijava na centar kompetentnosti gdje smo se odlučili da u Međimurju taj Centar bude za područje strojarstva, i ako nam prođe projekt to znači novih čak 50 milijuna kuna iz EU fondova, a od jeseni krećemo sa Centrom izvrsnosti iz informatike gdje okupljamo sve naše osnovne i srednje škole, tehnološko inovacijski centar, razvojnu agenciju i ostale institucije kako bi dali motivaciju i podršku da kroz Centar izvrsnosti stvaramo nove genijalce. Paralelno sa svime time, obnavljamo naše škole, radionice, uvodimo nove sadržaje i smatram da je to najbolja slika ulaganja u obrazovanje, ali i ulaganja u budućnost gdje se opredjeljujemo za povezivanje obrazovanja sa gospodarstvom, stvaranje preduvjeta za lakše snalaženje na tržištu rada i jednom novom zamahu u razvoju Međimurja“ , ističe župan Posavec.
„Zahvaljujem županu kao osnivaču osnovnih i srednjih škola na svoj potpori koju daje školama jer se promjena u sustavu obrazovanja najbolje vidi kroz suradnju osnivača, škola i ministarstva. Drago mi je da su čak tri škole u Međimurju uključene u eksperimentalni program „Škola za život“. Svi učitelji u tim školama započeli su s edukacijama u virtualnim učionicama, razvijajući svoje profesionalne kompetencije. Učenici dobivaju tablete na kojima otvaraju svoje elektroničke udžbenike koje kupuje Ministarstvo, dok su škole dobile katalog za nabavu opreme iz kojeg mogu odabrati što žele, od interaktivnih ploča, računala, što god treba, također na trošak Ministarstva“, rekla je pomoćnica ministrice Lidija Kralj izrazivši nadu kako će škole uključene u eksperimentalni program uvidjeti svoje prednosti, ne samo u opremanju škola, već i u profesionalnim kompetencijama i podizanju promjene atmosfere u školama. „I moje posjete su dio razmjene informacija, nakon mene dolaze stručni timovi za podršku, kako bi moglo sve biti pripremljeno do početka školske godine“.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1660" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content