U palači Varaždinske županije održana je 14. lipnja 2018.  početna  konferencija  Projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu“ ZAKOS“ vrijednog   679.793,81 kuna  bespovratnih sredstava.  Prijavitelj projekta je Varaždinska županija, a  partneri su: Međimurska županija  i Koprivničko – križevačka županija,  AZRA d.o.o., Hrvatska udruga poslodavaca, Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske, Tekstilno-tehnološki fakultet i Sveučilište Sjever. Ciljevi projekta su povećanje učinkovitosti i unapređenje kvalitetnog socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i  stručnih kapaciteta socijalnih partnera na međunarodnoj, nacionalnoj, regionalnoj, lokalnoj i sektorskoj razini.

            Početnoj konferenciji iz Međimurske županije prisustvovali su zamjenik župana i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Josip Grivec,  pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović, članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji  Elizabeta Bel, Ivan Senčar i Stjepan Cirković te koordinatorica na Projektu Danica Holcinger.

            Voditelj Projekta Ivan Biškup   naglasio je značaj Projekta za sve sudionike u Projektu. Posebno je naglasio da će Projekt pridonijeti  da se najzastupljenije industrije na području  tri županije koje su uključene u Projekt  promoviraju kroz  organizaciju okruglih stolova i  radionica. Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec  izrazio je zadovoljstvo što su i Međimurska županija  te njezino Gospodarsko-socijalno vijeće  sudionici Projekta.  „Značaj socijalnog dijaloga  ne neosporan i samo socijalnim dijalogom mogu se postići bolji rezultati“  naglasio je zamjenik župana Međimurske županije.

            Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin konstatirao je u svom izlaganju da  je cilj Projekta da prilikom završne konferencije krajem iduće godine imamo niz mjera koje bi rezultirale podizanjem razine socijalnog dijaloga između predstavnika poslodavaca, zaposlenika i vlasti kroz gospodarsko-socijalna vijeća na lokalnoj pa zatim i na nacionalnoj razini.

            Predsjednik sindikata tekstila, obuće , kože i gume Nenad Leček  posebno se osvrnuo na  poziciju radnika u tim industrijama u socijalnom dijalogu.  Svojim djelovanjem  žele pokazati svoje znanje i želju da poboljšaju uvjete rada radnika od povećanje plaća do zaštite njihovih prava i uvjeta rada.

            „ U našem djelovanju je ključno zastupati stavove poslodavaca u socijalnom dijalogu koji se tiču svih socijalno-gospodarskih tema. Gospodarsko-socijalno vijeće je tijelo  kroz koje možemo donositi prijedloge i promjene za dobrobit gospodarstva, a ovaj Projekt sigurno će tome pridonijeti“  naglasila je Sanja Ostroški iz Hrvatske udruge poslodavaca.

            Svi sudionicu posebno su istaknuli značaj sudjelovanja u Projektu  Sveučilišta Sjever i  Tekstilno-tehnološkog fakulteta.   Početnoj konferenciji  nazočila je dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta prof.dr. Sanja Bischop i rektor Sveučilišta Sjever  prof.dr. Marin Milković. Iz Koprivničko-križevačka županije  na početnoj konferenciji sudjelovao je  pročelnik  Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

            Realizacijom Projekta socijalnim partnerima će se omogućiti učinkovitije zastupanje interesa članova, na višu razinu dignuti će se međusobni razgovor, razumijevanje i motivacija te će se osigurati relevantni utjecaj i doprinos ostvarenju ciljeva socijalne politike.