Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Pet župana sa Sjevera na novom zajedničkom sastanku!

Datum objave: 18. lipnja 2018.

Međimurski župan Matija Posavec u ponedjeljak, 18.lipnja 2018.,bio je domaćin novom sastanku petorice župana sjeverne Hrvatske održanom u Čakovcu.
Teme sastanka o kojima su raspravljali župan Bjelovarsko bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko križevačke županije Darko Koren, župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar, župan Varaždinske županije Radimir Čačić te župan Međimurske županije Matija Posavec bile su osnivanje Centara kompetencije, prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, izazovi s kojima se županije susreću u sufinanciranju projekata iz EU fondova, praćenju realizacije većih infrastrukturnih projekata i stanju u gospodarstvu. Sve su to teme na kojima će se raspravljati i na predstojećem sastanku svih župana i Vlade Republike Hrvatske koji će se održati 4.srpnja u Varaždinu.
„Dogovorili smo da svatko od nas župana na sastanku sa Vladom istakne jedan problem i ponudi rješenje, a koji je specifičan za cijelu regiju. Tako ću ispred Međimurske županije apelirati na ministra financija o novoj poreznoj reformi koja bi u značajnoj mjeri obuhvatila snižavanje troškova rada u Hrvatskoj. Naime, na prosječnoj Hrvatskoj plaći koja je bruto oko 8000 kn, radnik dobije na tekući račun 5663 kune a poslodavac mora platiti 9374 kune. Ta razlika između bruto i neto plaće mora biti puno manja kako bi za isti trošak poduzetnik ostao konkurentan a radnik dobio veću neto plaću. To je prva gospodarska, demografska i svaka druga reforma da se u Hrvatskoj kvalitetnije živi, a naročito je važno za sjever Hrvatske“  ističe župan Posavec.
Župan Radimir Čačić osvrnuo se na prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, osobito na eventualne promjene u sustavu primarne zdravstvene zaštite i ljekarničke djelatnosti, naglasivši kako taj Zakon ne smije proći jer je primarna zdravstvena zaštita segment zdravstva koji se gradio godinama i nedopustiv je bilo kakav oblik uvođenja privatizacije na mala vrata. „Ako treba ja ću biti prvi koji taj Zakon, ukoliko prođe proceduru, neću provoditi“
O izazovima s kojima se susreću županije u dijelu osiguravanja financijskih sredstava kojima se sufinanciraju projekti iz EU fondova govorio je župan Damir Bajs. „One županije koje mnogo novaca privlače iz EU fondova imaju problem u nedostatku novaca za sufinanciranje EU projekata. Nakon što županije definiraju i plate projekt, prođu europske kriterije, zatvore financijsku konstrukciju, realiziraju projekt i preuzmu rizik penalizacije, u državni se proračun slijeva, kroz PDV, 25% ugovorene investicije. Taj novac nikad ne bi došao u proračun da nije došlo do realizacije projekta. Stoga, apeliramo na donošenje odluke da se do razine iznosa PDV-a kojim županije pune proračun kroz realizaciju EU projekata vrši, od strane države, sufinanciranje domicilne komponente u te projekte“ ističe Bajs.
Župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo održanim zajedničkim sastankom na kojem su se otvorile mnoge teme, od obrazovanja i zdravstva. „Jednako energično i čvrsto kako smo i do sada pokazali zajedništvo i snagu naših pet županija, uspjeli se dogovoriti o niz zajedničkih tema, poput centara kompetencija ili funkcionalnog povezivanja u turizmu, zdravstvu ili gospodarstvu, tako ćemo i nastaviti vršiti pritisak na one koji odlučuju, a sve u cilju bržeg razvoja hrvatskog sjevera ali i ravnomjernog razvoja cijele Hrvatske“ , rekao je Koren.     
Zaključno, Krapinsko zagorski župan Željko Kolar izrazio je nezadovoljstvo što, unatoč inicijativi i mnogim dopisima, nije održan sastanak u Vladi, a kako bi se proveli temeljni projekti ovih pet županija i dala veća potpora države infrastrukturnim projektima na području ovih pet županija. „Stoga, tražimo hitan sastanak prije zajedničke sjednice župana i Vlade RH“.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1653" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content