Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uspješno organizirano 23. Međimursko prošćenje

Datum objave: 10. lipnja 2018.

„Vulica tradicije“, promocija autohtonih proizvoda, enogastronomski, zabavni, kulturni i vjerski program dominirao je u nedjelju, 10.lipnja, u hrvatskoj metropoli – Zagrebu. Naime, 23.puta za redom u organizaciji Zavičajnog društva „Međimurje“ u Zagrebu organizirano je tradicionalno „Međimursko prošćenje“.
Program je započeo svetom misom u zagrebačkoj prvostolnici koju je predvodio pater Tonči Trstenjak u koncelebraciji brojnih svećenika iz Međimurja i Zagreba. Misu je pjevao zbor liječnika i hrvatski katedralni zbor a na samom kraju neslužbenu međimursku himnu „Međimurje kak si lepo zeleno“ otpjevao je Mirko Švenda Žiga.
Povorka predvođena Zrinskom gardom uputila se od katedrale preko Trga bana Jelačića do parka Zrinjevac gdje je održan kulturno umjetnički program. Zrinska garda predala je prijavak svima okupljenima, svim posjetiteljima, članovima Zavičajnog društva, recitalom u izvedbi Dragutina Trstoglavca i starim povijesnim usklikom „Navik on živi ki zgine pošteno“
Predsjednik Zavičajnog društva Damir Smrtić u svom je govoru istaknuo kako je promjena lokacije sa Opatovine na Zrinjevac jedna od osvježenja za popularizacijom „Međimurskog prošćenja“ jer tu tradiciju treba čuvati kao uspomenu na brojne Međimurce koji žive i rade u Zagrebu. „Bez njih bi Međimurje teško izborilo status županije jer su, upravo zagrebački Međimurci, bili prvi koji su skupljali potpise za formiranje Međimurske županije“, rekao je Smrtić, istaknuvši posebno Damiru Črep Gavrilović kao jednu od idejnih začetnica.
Izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, Ana Stojić Deban, rekla je kako prema službenim podacima u Zagrebu živi preko 40 000 Međimuraca koji ostavljaju veliki trag na društveni, kulturni i gospodarski život glavnog grada Hrvatske.
Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako se danas svaki stanovnik Međimurja može ponositi svojim zavičajem, identitetom jer gdje god Međimurci žive i rade ostavljaju dobru percepciju. „Dolazak na Zrinjevac je odličan potez organizatora obzirom da se županija „Zrinski“ po prvi puta predstavlja na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu.“
U kulturno umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a Donji Kraljevec, Martin Srpak, Zrinska garda i Mirko Švenda Žiga a brojni su posjetitelji u zelenoj oazi u srcu grada Zagreba mogli kušati autohtonu međimursku gibanicu, proizvode od bučinog ulja, meso z tiblice, sir turoš, međimurska vina, vino od aronije, međimurske lješnjake i šampanjac Sibon.
Uzvanici na 23.Međimurskom prošćenju, uz spomenute, bili su presjednik Županijske Skupštine Mladen Novak, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, predsjednik Zrinske garde Đuro Bel, Marijan Ramušćak, Branka Prišlić, Matija Kikelj, Antun Mikec i mnogi drugi….   
[ngg_images source="galleries" container_ids="1642" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content