Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Potpisani Ugovori za Metalsku jezgru vrijedan 31,3 milijuna kuna. Za 21 mjesec Međimurje otvara prvi znanstveno istraživački centar!

Datum objave: 28. svibnja 2018.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u ponedjeljak 28. svibnja, potpisan je Ugovor o bespovratnim sredstvima za financiranje projekta pod nazivom Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju -  Metalska jezgra!. Tako je Međimurskoj županiji, koja je prijavitelj projekta, odobreno 31.290.223,12 kuna EU sredstava, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta koji je ukupne vrijednosti 35.629.523,12 kuna. Ugovor su potpisali župan Međimurske županije Matija Posavec, ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc Blaženka Divjak i ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje projekata EU Tomislav Petric.
Svečanosti potpisivanja nazočio je i tim djelatnika Županije koji su posljednjih dvije godine prevladavali brojne administrativne prepreke, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, predstavnici Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Ana Kralj i Jako Horvat, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje TICM-a Ivan Plačko te pročelnik UO za obrazovanje i kulturu Branko Sušec.
„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata jer po prvi puta u povijesti Međimurja osnivamo istraživačku ustanovu povezanu sa znanstvenom izvrsnošću koja će uskoro zaživjeti u prostoru Centra znanja Međimurske županije (bivša vojarna) s ciljem povećanja konkurentnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske, a čime stavljamo naglasak na ona zanimanja koja imaju visoku dodanu vrijednost.  U okviru projekta čija će provedba trajati 21 mjesec, bit će obnovljen i rekonstruiran već ruševni objekt bivše jahaone te nabavljena napredna tehnološka oprema za provođenje istraživačkih projekata u suradnji znanstvene zajednice i gospodarstva“, naglasio je župan Matija Posavec
Polovica sredstava ide za obnovu zgrade, bivše „jahaone“, a pola za visoko tehnološku suvremenu tehnologiju i opremu. Riječ je o javno istraživačkoj ustanovi u vlasništvu Međimurske županije gdje će se provoditi istraživačko razvojni projekti u suradnji sa poduzećima. Koncept djelovanja Metalske jezgre temelji se na triple helix principu, odnosno interaktivnom procesu razvoja inovacija kroz razmjenu znanja, vještina i tehnologija između znanosti, gospodarstva i javnog sektora, uz izvrsne infrastrukturne i tehnološke uvjete osigurane EU sredstvima. Između ostalog, otvoriti će se dva laboratorija. Prvi je laboratorij za prototipiranje koji će testirati primjenjivost inovacija u području digitalnih sustava upravljanja, i materijala za strojogradnju, elektrotehniku i računarstvo. Drugi će biti laboratorij za Internet stvari koji će se baviti razvojem programskih platformi i razvojem inovativnih aplikacija.
Ključnu podršku u uspostavljanju i razvoju istraživačkih aktivnosti Metalska jezgre pružit će projektni partneri i to Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i Međimursko veleučilište u Čakovcu. Podršku projektu u fazi pripreme i u budućem djelovanju pružili su i Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba te Strojarski fakultet iz Maribora.“
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naglasila je kako je ovo najveće ulaganje u opremu i znanstvenu infrastrukturu u posljednjih deset godina. „Hrvatska na raspolaganju ima čak milijardu kuna povučenih iz EU. Potpisom ovih ugovora obnoviti će se dvadesetak znanstvenih organizacija koje će s modernom opremom lakše surađivati i raditi s kolegama u inozemstvu. Sva uspješna gospodarstva na svijetu se temelje na izvrsnoj znanosti“.
Projektni prijedlog Razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra prijavljen je na Poziv za dostavu projekata „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija“  u lipnju 2017. godine.
 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1624" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content