Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju obilježen Dan plave vrpce

Datum objave: 26. svibnja 2018.

Na Trgu republike u Čakovcu, u subotu je obilježen „Dan plave vrpce“. Tom su se prilikom građanima dijelili cvjetovi irisa uz koje su ih članice i članovi Županijske lige protiv raka Čakovec i kluba „Ilco“ upoznali s opasnostima i mogućnošću prevencije raka i ostalih bolesti debelog crijeva.
Dijelili su se letci i drugi promotivni materijali o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva kao i o klubu ILCO koji djeluje unutar Županijske lige. Naime, oko 3000 ljudi u Hrvatskoj svake godine otkrije simptome karcinoma debelog crijeva. Upravo zbog tog podatka, ali i s ciljem prevencije ostalih bolesti, pokrenuto je niz humanitarnih aktivnosti, a jedna od njih je organizacija akcije „Zajedno protiv raka pjesmom, plesom i modnom revijom 2018“ koju zajedno organizira Županijska liga protiv raka, klub „Ilco“, Zavod za javno zdravstvo i druge zdravstvene ustanove, a koji će se održati u petak, 01.lipnja u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec. Ulaznice su se mogle kupiti na štandu, cijena je 30 kuna, a sav prihod će se koristiti za rehabilitaciju članova klubova koji djeluju unutar Županijske lige protiv raka.
Plava vrpca simbol je ranog otkrivanja raka debelog crijeva i simbol borbe osoba koje su oboljele od te bolesti. Po učestalosti je kod žena odmah iza raka dojke, kod muškaraca iza raka prostate. Ljude stoga iz dana u dan treba motivirati da žive zdravim stilom života, stilom života koji može spriječiti pojavu raka debelog crijeva.
Građani su mogli donirati sukladno svojim mogućnostima za što je svatko dobio cvijet irisa ili suvenir izrađen od vrijednih članova.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1622" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content