Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 6. sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 25. svibnja 2018.

Skupština Međimurske županije zasjedala je 24. svibnja 2018. na svojoj 6. sjednici čijim su dnevnim redom dominirala godišnja izvješća trgovačkih društava i ustanova kojima je Županija osnivač. Članovi Skupštine su se glasovanjem očitovali o Godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Međimurske županije za 2017. godinu dajući jednoglasnu podršku.
Voditeljica Odsjeka za proračun i financije Tatjana Horvat izvijestila je o realizaciji Proračuna za 2017. godinu naglasivši da je Županija ostvarila višak prihoda poslovanja od 7.022.000,00 kuna, što s prenesenim manjkom iz prethodnih godina iznosi 9,7 milijuna kuna manjka na prihodovnoj strani. Također, konsolidirani Proračun ostvario je manjak u iznosu 41,5 milijun kuna pri čemu najveću stavku čini Županijska bolnica Čakovec s manjkom prihoda u visini od 31 milijun kuna, potom Dom zdravlja Čakovec s manjkom od 5,2 milijuna i Zavod za hitnu medicinu s manjkom od 800 tisuća kuna. Nakon što upravna vijeća ovih zdravstvenih ustanova donesu programe mjera za pokriće manjka, tada će i Skupština Međimurske županije donijeti ukupni plan sanacije manjka konsolidiranog proračun po kojem će se morati postupati.
Osim Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna vijećnici su na uvid dobili i dokument Izvršenja proračuna koji detaljno prikazuje kretanje prihoda i rashoda u 2017. godini.
Osnovana Ustanova Metalska jezgra!
Jednoglasno je donesen zaključak Skupštine o prodaji poslovnog prostora u vlasništvu Međimurske županije, na adresi Ruđera Boškovića 41 u Čakovcu, ukupne površine 55,83 m2. Početna prodajna cijena je 40.500 eura.
Odluka o osnivanju ustanove Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju - Metalska jezgra Čakovec, također je dobila jednoglasnu podršku članova Skupštine. Župan Matija Posavec približio je ovu temu vijećnicima. „Metalska jezgra je veliki projekt za Međimurje. Po prvi put u povijesti Međimurja osnivamo znanstveno-istraživački centar. Bit će to vrlo dobra stvar za koju se u ponedjeljak potpisuje ugovor o bespovratnoj dodjeli više od 31 milijuna kuna. Mi ćemo već 15. lipnja, prijaviti projekt Centra kompetencije za strojarstvo. Možemo za to dobiti bespovratnih 50 milijuna kuna i time samo u području izvrsnosti, strojarstva koje nam treba za tržište rada, u Međimurje dovesti 80 milijuna kuna. Sve to ima smisla ako na umu imamo sinergiju gospodarstva i obrazovanja, zato ovih dana sazivamo sastanak s gospodarstvenicima jer smatramo da u području strojarstva imamo velike šanse“ istaknuo je župan kojem je Skupština također dala suglasnost da s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpiše ugovor prema kojem je Međimurska županija nositelj projekta „Metalska jezgra“, s intenzitetom EU potpore od 100 posto za prihvatljive troškove u vrijednosti 31.290.22,12 kuna.
Bez rasprave i jednoglasno prihvaćeni su godišnji izvještaji o poslovanju u 2017. godini: Županijskoj upravi za ceste, Javnoj ustanovi Međimurska priroda, Županijskoj bolnici Čakovec, Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, Centru za socijalnu skrb Čakovec, Razvojnoj agenciji Međimurje - REDEA d.o.o., MIN - Međimurje investicijama i nekretninama d.o.o., Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje - TIC d.o.o. i Zračnoj luci Međimurje d.o.o. Izvještaj MESAP-a d.o.o. za 2017. usvojeno je s jednim suzdržanim glasom vijećnika.
Skupština je donijela Program javnih potreba u kulturi za 2018. godinu, dala suglasnost na izmjene i dopune Statuta Centra dr. Rudolfa Steinera i jednoglasno usvojila odluku o pristupanju Međimurske županije PANNON europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju s ograničenom odgovornošću. Usvojene su izmjene i dopune odluke o osnivanju Antikorupcijskog povjerenstva Međimurske županije i prijedlog Akcijskog plana suzbijanja korupcije za razdoblje od 2018. do 2021. godine. Prihvaćena je izmjena i dopuna odluke o osnivanju Javne ustanove za razvoj Međimurske županije kojom je ime ustanove dopunjeno engleskim nazivom Public Institution for the Development of the Međimurje County REDEA, skraćeno Public Institution REDEA.
Skupštinski Aktualni sat!
Čak 16 vijećnika Skupštine iskoristilo je priliku da na Aktualnom satu postavi pitanja izvršnoj županijskoj vlasti, ali i pošalje poruku drugim jedinicama lokalne samouprave i njihovim trgovačkim društvima.
Aktualni sat otvorio je vijećnik Antun Marodi (HDZ) koji je zatražio pisani odgovor na pitanje o podacima vezanim uz troškove promidžbe i informiranja koji se financiraju iz županijskog proračuna temeljem ugovora. Rekao je da u revizijskom izvješću za 2015. godinu stoji podatak da za dio iznosa ne postoje podaci o vrstama i količinama obavljenih usluga. Vijećnik Marodi je također zatražio od župana da sazove tematsku sjednicu Skupštine s temom utjecaja gospodarske situacije na demografsku sliku Međimurja. Župan Matija Posavec odgovorio je da sjednicu Skupštine saziva Predsjednik Skupštine, a ne župan no ono što je u najavi jest proširena sjednica Odbora za gospodarski razvoj i to u okviru organizacije sajma poduzetništva u Nedelišću za dva tjedna. Vezano uz revizijsko izvješće za 2015. godinu i troškove informiranja koji podrazumijevaju objave niz javnih natječaja, oglasa, obavijesti, objave vezane uz početne i završne konferencije EU projekata, podsjetio je da su HDZ-ovi vijećnici to isto tražili već nekoliko puta i dobili sve podatke. „Kopije svih računa,  ugovora, iznose o plaćama, zaposlenima, financiranje udruga i to za sve što radi Županija, Redea, Turistička zajednica tražio je i gradonačelnik Čakovca u vrijeme izborne kampanje, dobio stotine stranica svega što je tražio tako da nema problema da se sve to još jednom kopira za vijećnika Marodija“ – rekao je župan.  Vijećnik Zlatko Horvat (HDZ) postavio je pitanje o broju korisnika koji su trenutno priključeni na sustav navodnjavanja, o broju korisnika potrebnom da sustav bude isplativ, cijeni održavanja sustava te je li Županija predvidjela mjere da se stanje s navodnjavanjem u Kuršancu sanira, dodajući da ne bi želio da se s predstojećim sustavima navodnjavanja u Prelogu i Donjem Kraljevcu dogodi da ne budu isplativi. Zatražio je pisani odgovor.
Goran Kozjak (HDZ) zatražio je da Županija odredi datum i naloži svim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač da dostave svoje prijedloge o načinima zadržavanja liječnika u Međimurju te da isto zatraži i od Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog liječničkog sindikata u čakovečkim podružnicama. Prijedlozi bi trebali doći i pred Odbor za zdravstvo Skupštine Međimurske županije kojem je Kozjak predsjednik jer, dodao je, „sada je minuta do 12 da djelujemo, jer nećemo imati kadra koji će raditi u lijepim, novim, opremljenim prostorima na koje su potrošeni milijuni“.
Ivančica Somođi (HDZ) ustvrdila je da je prema izvještaju Instituta za javne financije za 2015. i 2016. godinu Međimurska županija bila neuspješna u privlačenju sredstava iz EU fondova istaknuvši podatak da je po glavi stanovnika Međimurska županija povukla svega 32 kune EU sredstava. Postavila je i pitanje kako Perivoj Zrinskih u Čakovcu može biti proglašen Međunarodnim staništem ptica ako je on u stvarnosti stanište vrana koje su kompletno uništile bioraznolikost Perivoja. Zatražila je iscrpnu kartografsku i drugu dokumentaciju o toj temi pa će joj odgovor biti upućen naknadno od strane grada Čakovca. Župan Posavec je na prvo pitanje vijećnice spomenuo da ako je taj podatak o 32 kune po glavi stanovnika točan to znači da smo sveukupno povukli tek 3,7 milijuna kuna, i podsjetio na povlačenje EU sredstava za energetsku učinkovitost škola, ulaganja u zdravstvenu skrb, kulturu a samo projekt osobnih asistenata u nastavi koji traje već više godina vrijedan je 2,5 milijuna kn iz EU fondova. „Međimurska županija najuspješnija je u Republici Hrvatskoj po privlačenju sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika“.
Jasna Ciboci (HDZ) postavila je pitanje dogradnje Osnovne škole Mursko Središće i prometnog rasterećivanja tog grada, propitujući mogućnost zabrane tranzitnog prometa cestom koja prolazi središtem grada prema graničnom prijelazu. Odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec podatkom o ažuriranju dokumentacije dogradnje škole, s obzirom da je stara osam godina, za što je već zatražen predračun i predviđeni svi daljnji koraci za realizacije. Župan Posavec pak je podsjetio da je spomenuta prometnica državna cesta i u ingerenciji države te da su zadnjih godina Mursko Središće pohodili brojni ministri i razni dužnosnici, da je gradonačelnik u niz navrata pohodio i ministarstva u Zagrebu, bilo je puno obećanja no ništa se po ovom pitanju još nije dogodilo. Apelirao je na nadležno ministarstvo i Vladu u cjelini da nešto učine, a Županija će to sigurno podržati. Potpredsjednik Skupštine Franjo Makovec (HSLS) apelirao je na ponovnu aktualizaciju pitanja granične crte u Svetom Martinu na Muri, u koji je minulih dana najavljen veleposlanik Kraljevine Nizozemske iz Slovenije i Hrvatske koji žele razgovarati s načelnikom o životu na granici i vidjeti sporno područje granice. Makovec smatra da Međimurska županija treba biti na oprezu po tom pitanju i da se kao činjenica prihvati arbitražna odluka kojom je puno više dobiveno nego izgubljeno. Željko Pavlic (MDS) osvrnuo se na centraliziranost države u kojoj se Međimurju daje premalo pozornosti te je zatražio konkretan odgovor od župana da li smatra da ova Vlada dovoljno pomaže Međimurju. Također je konstatirao da se u školama diljem županije prostori ne koriste u dovoljnoj mjeri za aktivnosti zajednice. Župan Posavec je istaknuo da ni ova Vlada kao ni one prije a ni one poslije nisu i neće Međimurju ništa dati. „Uvijek smo se za sve morali izboriti sami i svoje rezultate imamo zahvaljujući vlastitim žuljevima. Ulaskom u Europsku uniju pružila nam se kvalitetnija i pravednija šansa jer svaki projekt za koji dobijemo sredstva iz EU fondova nije zasluga Vlade, nekog ministara, jedne stranke ili jednog čovjeka, ma kako se on zvao, već predani i kvalitetni rad ljudi u općinama, gradovima, županiji te agencijama. Sve ono što je u našoj zoni odgovornosti znat ćemo posložiti a ono što je odgovornost države tražimo da bude kvalitetno uređeno.“ – rekao je Posavec.  Zamjenica župana Sandra Herman je na drugo pitanje vijećnika odgovorila kako su ovdašnje škole pune učenika, da je aktivnosti u školama pregršt i da su zapravo stalno ispunjene - ne samo školskim, već i programima društvene zajednice.
Vijećnik Matija Žugec (HDZ) pitao je da li je potpisan ugovor između Županije i Osnovne škole Orehovica o završetku izgradnje i opremanja dvorane u visini 250 tisuća kuna, na što mu je odgovoreno da je dovršenje dvorane pitanje dana, a ulaganja Županije su, u ovoj godini, oko tri milijuna kuna. Pitao je također hoće li REDEA u skoro vrijeme postati financijski neovisna o Županiji, na što je župan odgovorio da ona to u velikoj mjeri već jest te da su godišnje dotacije prema REDEA-i svedene na 800 tisuća godišnje, a u godinama prije iznosili su između 2 i 3 milijuna kuna.
Nino Vrhar (ŽZ) pitao je o održavanju zelenog pojasa uz županijske ceste i dobio odgovor da je ono započelo polovicom travnja, a postavio je i pitanje koje je zapravo adresirano na sve jedinice lokalne samouprave (općine i gradove) koje su suvlasnici Međimurje plina. Vrhar je zatražio pisani odgovor na pitanje o prekršajnoj prijavi Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) protiv Međimurje plina zbog sklapanja ugovora s kućanstvima koji nisu legalni.
Vijećnik Ivica Baksa (Reformisti) pitao je o prometnoj „crnoj točki“ na raskrižju županijske i državne ceste u Maloj Subotici na što je župan odgovorio da su nakon mjeseci inertnosti, Hrvatske ceste konačno raspisale natječaj tako da će sporno raskrižje u Maloj Subotici biti semaforizirano.
Franjo Cimerman (HDS) postavio je pitanje ukupnog troška plaća zaposlenika Međimurske županije za koje smatra da prelaze zakonski propisanih 20 posto izvornog proračuna. Pitao je i o smanjenom interesu izlagača i publike za sajamske priredbe Mesapa te dodao da ga treba ugasiti. Župan Posavec je odgovorio kako se radi o netočnom podatku i da će dobiti sve u pisanom obliku a o sudbini i budućnosti Mesapa itekako je spreman razgovarati i prihvatiti dobre ideje.
Vijećnik Siniša Šalamon (Reformisti) postavio je pitanje značaja navodnog odcjepljenja nekih osnovnih škola od Županije kao osnivača, na što je župan Posavec odgovorio da nema ništa protiv toga no to nije moguće jer bi to značilo urušavanje mreže škola u Međimurju dok većina gradova i općina nije financijski u mogućnosti pratiti sve troškove koje pojedina škola sa dvoranom predstavlja.
 Borka Bunjac (ŽZ) konstatirala je da su asistenti u nastavi u nepovoljnom položaju jer iz godine u godinu ne znaju hoće li imati posao te pitala da li Međimurska županija može donijeti jedinstveni stav o zabrani korištenja GMO-a u poljoprivredi na svom području. Župan Posavec je odgovorio da je svjestan nezavidnog položaja asistenata u nastavi te da je nadležnom ministarstvu već podnesen prijedlog njihovog stalnog zapošljavanja u školskom sustavu. Na drugo pitanje je odgovorio kako nadležnost Županije ne postoji, no svakako stav o zabrani GMO-a mogu zauzeti općine i gradovi i potom dobiti nesumnjivu podršku Županije za takvu odluku.
Matjaš Oršuš (SDP) postavio je pitanje tijeka legalizacije u romskim naseljima zbog činjenice da se u njima „poput paukove mreže širi nelegalno spajanje na električnu energiju od onih koji imaju priključak prema svim drugim kućanstvima“. Odgovoreno mu je da postupci legalizaciju imaju svoj tijek, a da je traženje priključaka obveza vlasnika kućanstava. Vijećnik Josip Puklavec (HNS) uputio je apel GKP-u Čakom d.o.o. Čakovec da uredi prostor i parkiralište na Sajmištu jer srijedom je ono svojevrsna kaljuža koja vapi za uređenjem.
Vijećnik Ervin Vičević (Reformisti) je pokazao interes za tijek ankete koju provodi zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske Vladimir Faber o osjećaju sigurnosti stanovništva naše županije. Također je pitao može li Županija kao institucija izraziti stav prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje o naknadi putnih troškova pacijentima koji putuju na liječenje u Zagreb. Pojasnio je da se građanima nadoknađuje trošak autobusne karte Croatia busa koji gotovo nema liniju Čakovec – Zagreb, a jeftiniji je od AP Toursa koji naši sugrađani uglavnom koriste. Vičević je konstatirao da se „djelatnici HZZO-a prema građanima koji postavljaju ovo pitanje ponašaju odbojno“. Odgovori na sva ta pitanja zatraženi su u pisanom obliku od nadležnih institucija te će biti pripremljeni za iduću sjednicu Skupštine.
Vijećnici HDZ-a napustili sjednicu!
Netom prije izglasavanja dnevnog reda vijećnik Franjo Cimerman (HDS) je s govornice izjavio da je Skupština Međimurske županije sazvana s obimnim dnevnim redom i zahtjevnim materijalima koje vijećnici nisu uspjeli proučiti.
"Zaključili smo da ovaj obim materijala nismo uspjeli proučiti, analizirati i odraditi posao kako treba. Više puta smo isticali da su vijećnici zatrpani materijalima, sada smo dobili 700 stranica materijala komplicirane materije. Rijetko su sjednice, jasno je vidljivo da sazivanje graniči sa zakonskim minimumom i sazivate ih kad ističe zakonski rok. Time nas onemogućavate da radimo. Mi vijećnici kluba HDZ-HDS zato napuštamo današnju sjednicu i ne želimo u njoj više raspravljati jer za nju nemate demokratska načela", rekao je Cimerman.
Predsjednik Skupštine Mladen Novak je ovom oporbenom događaju uputio kratki osvrt:
"Većina rasprava se vodi na odborima, koji su tijela Skupštine, a u kojima sjede stručni ljudi. Tamo se sve propituje i donose se odluke, a u većini slučajeva članovi HDZ-a i HDS-a ne dolaze na sjednice odbora. Naravno da se zato osjećaju prikraćeni u obavljanju svojih obaveza. Molim ih da izvršavaju svoje obaveze jer su za to dali prisegu kad su postali vijećnici ove Skupštine. Što se tiče navodnog kršenja Poslovnika, naša obaveza je da se sjednice održavaju svaka tri mjeseca i to su četiri sjednice godišnje. Nećemo imati sjednice samo da bi ih imali",zaključio je Mladen Novak.
Župan Matija Posavec je odlasku vijećnika kluba HDZ-HDS sa sjednice također posvetio par riječi.
"To je dokaz HDZ-ovog jeftinog populizma i demagogije. Inicijativom predsjednika Skupštine povećana je naknada vijećnicima Skupštine koja nije mala. Dajemo javnosti sve informacije, o tome kako radimo i gdje smo, i to svih naših poduzeća i institucija. Nastojimo kroz priopćenja i internetske stranice dati javnosti uvid u sve odluke i u financije. Danas su sjednicu napustili vijećnici kojima nije bilo tjedan dana dovoljno da pogledaju materijale i vijećnici koji uopće ne dolaze na odbore gdje se raspravlja o točkama dnevnog reda. Nikada vijećnika HDZ-a i HDS-a nije bilo na odborima. Ovo je neozbiljno. Ako su već bili na Aktualnom satu sat i pol i postavljali pitanja, jer se upravo taj dio prenosi na lokalnoj televiziji, da bi, kad se ugase kamere, napustili dvoranu onda je ovo lijepo odglumljeno" zaključio je.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1616" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content