Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Orehovici 5. jubilarna "Orehijada – festival oreha i sega ka kcoj ide!”

Datum objave: 20. svibnja 2018.

“Orehijada – festival oreha i sega kaj kcoj ide” održava se od 2014. godine u organizaciji Općine Orehovica i Kulturno umjetničkog društva Fijolica stoga je ove godine priređen pravi mali jubilej.
Organizatori su se i ove godine potrudili da se mnogobrojni mještani i gosti uvjere zašto grb  i zastava Općine Orehovica na sebi nose, kao simbol, plod oraha koji je vezan uz povijest općine. Ovom manifestacijom pokušava se iz njega napraviti svojevrstan brend koji će postati prepoznatljiv u široj regiji.
Tako je ove subote u cjelodnevnom programu upriličeno predstavljanje međimurskih OPG-ova koji su izložili svoje proizvode (sireve, bučino ulje, med, dekorativne proizvode, proizvode od oraha i sa orahom ) dok je najveće zanimanje izazvalo ulje od oraha. I ove godine birala se „najfineša orehnjača, najbolši orehovec i najlepši kolač“.
Mimohodom kroz Orehovicu u pratnji Zrinske garde, lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, Puhačkog orkestra Općine Donji Kraljevec, mažoretkinja iz Nedelišća te djece predškolske skupine Osnovne škole Orehovica otvoren je i Međunarodni susret folklornih društava u kojem su sudjelovali Dječja folklorna sekcija KUD-a „Fijolica“; Folklorna skupina „Črnučan“ Ljubljana; KUD „Petar Preradović“ Đurđevac; KUD „Donji Vidovec“; Ženska vokalna skupina „Ftičice“; KUD „Tančec“ Jalševec Nartski, Rugvica; Međimursko folklorno društvo Ljubljana; KUD „Vidovec“ i KUD „Dragutin Domjanić“ Vugrovec.  Spomenuta Kulturno-umjetnička društava iz raznih krajeva naše domovine svojim bogatstvom i raznolikošću plesova i pjesama, te nošnji, oduševljavaju posjetitelje i približavaju im ljepotu i bogatstvo naše kulturne baštine.
U povodu 5.godine, malog jubileja, Orehijade pripremljena je i velika rođendanska torta koju su zajedno prerezali župani Međimurske i Varaždinske županije Matija Posavec i Radimir Čačić, zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik Branko Sušec, zamjenica načelnika Općine Orehovica Dijana Novak, predsjednik Općinskog vijeća Marko Hunjadi i župnik župe Majke Božje Fatimske u Orehovici vlč.Damir Slamek.
Nakon službenog dijela za sve je posjetitelje organizirano neformalno druženje pod velikim šatorom u Orehovici.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1607" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content