Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ljepote Međimurja prepoznate i u Poljskoj!

Datum objave: 18. svibnja 2018.

U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravi Kujawsko – pomorskog vojvodstva iz Republike Poljske na čelu s maršalom Mr. Piotr Całbecki u njegovoj pratnji je predsjednica Kujawsko-Pomorskog razvojnog fonda Kamila Radziecka, direktorica Odjela za nadzor vlasništva, gospodarski razvoj i promet Magdalena Mike - Gęsicka i voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Anna Marchwinska.
Početak suradnje Međimurske županije i Kujawsko – pomorskog vojvodstva  počelo je 2015. godine, prilikom održavanja Foruma regija Poljske i Hrvatske s posebnim naglaskom na decentralizaciju te provođenje projekata i povlačenje sredstava iz fondova Europske unije koji su korak do osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja. Poljska je zemlja EU koja je bila najuspješnija u privlačenju europskih sredstava, a Kujawsko – Pomorsko vojvodstvo je regija s bogatim iskustvom te joj je želja ostvariti suradnju s Međimurskom županijom u segmentu poduzetništva, obrazovanja, kulture i enogastronomije, a pritom i stvoriti suradnju na Festivalu Pušipela na Urbanovom.
Maršalek Piotr Całbecki istaknuo je zadovoljstvo viđenim u Međimurju, načinom funkcioniranja regionalne samouprave kao i sinergijom koju ostvaruju svi društveni segmenti. Potpisom Sporazuma o suradnji planirano je, već ove godine, otvorenje restorana u kojem će biti ponuđena autohtona međimurska jela i međimurska vina. Restoran će biti u gradu Toruńu, sjedištu maršalata. Kako je Toruń ujedno i rodno mjesto Nikole Kopernika, ali i mjesto čvrsto vezano uz svjetski poznatog glazbenika, Frédérica Chopina, ponuđeno je da međimurski nadareni glazbenici ovoga ljeta budu dio ljetne škole koja svake godine okuplja mlade glazbenike iz Poljske i Europe. Gosti su ponudili i suradnju u korištenju fondova europske unije, osobito, u segmentu adaptacija pročelja zgrada u centru Čakovca obzirom da su upravo o tome nositelji europske nagrade za korištenje EU fondova u revitalizaciji uže gradske jezgre.
Župan Međimurske županije Matija Posavec, izrazio je zadovoljstvo stvaranjem nove suradnje sa regijom koja je 24 puta veća od Međimurja i koja broji preko dva milijuna stanovnika: „Drago mi je da su gosti iz Poljske prepoznali naš trud i pristali se povezati s nama, što će rezultirati povezivanjem naših i njihovih poduzetnika, plasmanom vina na veliko tržište Poljske i suradnju u slanju naših učenika na razmjenu. I to je ključ povezivanja, stvaranja novih prijateljstava. Zahvaljujem gostima što su prihvatili biti partneri na ovogodišnjem Urbanovu“ rekao je Posavec.
Izaslanstvu Kuwajsko - pomorske regije prezentirani su potencijali Međimurja te su posjetili Stari grad Zrinskih u Čakovcu, prostor bivše vojarne, sakralne i kulturne objekte na području Međimurja, turističke sadržaje na području općina Sveti Martin na Muri i Štrigove.
Ovom prigodom župan Posavec i maršal Piotr Całbecki potpisali su Sporazum čiji je temeljni cilj uspostavljanje i razvoj bilateralnih odnosa između Međimurske županije s Kuwajsko-pomorskim vojvodstvom iz Poljske. Posebna pozornost posvetit će se i suradnji između vinara, malih i srednjih poduzeća sudjelovanjem na sajmovima i izložbama u dvije zemlje, turizmu i suradnji u privlačenju sredstava iz EU fondova.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1599" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content