Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

ODRŽANA WEBLICA I HACKLICA 2018. – KRITIČNA MASA IT-A NA SJEVERU

Datum objave: 16. svibnja 2018.

Pokrenuti upornošću nekolicine stručnih entuzijasta, izrasle na simbiozi privatnog i javnog sektora – Weblica i Hacklica demonstriraju snagu novog Međimurja koje predvodi tehnološke trendove i oblikuje budućnost.
Web programeri i dizajneri u subotu, 12. svibnja 2018. godine, ispunili su dvorane Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje na četvrtom izdanju Weblice - konferencije o web tehnologijama koja okuplja neke od najboljih regionalnih informatičkih stručnjaka. Iako su se po prvi puta naplaćivale ulaznice, ovogodišnja Weblica bila je najveća dosad što je dokaz da je prepoznata kao događaj na kojem se uloženo vrijeme i novac višestruko vraćaju. Sve karte za konferenciju su rasprodane te je u TICM-u bilo više od 150 sudionika – mahom web developera iz cijele regije. Svoju podršku Weblici i Hacklici dali su zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branko Sušec i pročelnik UO za društvene, protokolarne i europske poslove u Gradu Čakovcu David Vugrinec.
Konferencija je počela uvodnim govorom Velimira Sanjkovića koji je ispred organizatora pozdravio prisutne i upoznao ih s kontekstom u kojem je Weblica stasala te planovima za budućnost. Nakon motivacijskog predavanja Gorana Blagusa o „izradi atomske bombe“ sudionici su se podijelili u dva tracka. Na ovogodišnjoj konferenciji predavali su Miroslav Popović, Andrei Zvonimir Crnković, Ratko Ćosić, Darko Kukovec, Dobriša Adamec, Nikola Begedin, Anabel Kečkeš, Bahrudin Hrnjica, Marko Šarić, Tomislav Bronzin, Ivan Curić, Ivan Čuljak, Nikola Brežnjak, Darko Špoljarić i Igor Kovačić. Ovi stručnjaci dobro su poznati u IT miljeu, a u svojim su 45-minutnim predavanjima govorili o tehnološkim područjima u kojima su najbolji.
 
Paralelno s konferencijom u TICM-ovom laboratoriju, održao se prvi 24-satni hackathon u Međimurju - Hacklica koji je počeo u petak, 11. svibnja 2018., a završio u subotu u 16 sati. U Hacklici je sudjelovalo 5 timova s ukupno 15 programera, koji su trebali osmisliti i iskodirati suradnički softver koji u sebi integrira različite vidove komunikacije u okviru poduzeća. Prvo mjesto i nagradu od 10.000 kuna osvojio je tim „Kaapa“ kaapau sastavu Ana Marija Lach, Vanja Šomođi i Siniša Habuš, 2. mjesto i nagradu od 5.000 kuna tim „Mamma Tua“ u sastavu Antonio Martinović, Tomislav Čivčija i Ante Barić, a 3. mjesto i nagradu od 2.000 kuna tim Zero Molecule u sastavu David Ante Macan, Denis Pavlović i Krunoslav Jurenec. Proglašenje pobjednika održalo se nakon završetka Weblice u neformalnom okruženju uz glazbu DJ-a iz Forestland ekipe. Cijelo događanje fotografski su zabilježili Davor Žerjav i Davorin Mance iz Fotokluba Čakovec, a za nutritivne potrebe sudionika pobrinuli su se Međimurski Dvori, Mundoaka i Stari Hrast. Weblica je bila prilika steći nadogradnju znanja i poslovnih kontakata kroz ugodno proveden dan u idiličnom ambijentu bivše vojarne u Čakovcu.
Weblica je fenomen koji se rijetko viđa u Međimurju, ali i naznaka nekih novih, boljih vremena budući da se ovdje radi o okupljanju profesionalaca koji dobro zarađuju isključivo zbog svojih znanja i vještina. Cijelu priču su pokrenuli entuzijasti iz poduzeća FactoryX i Tria i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Weblica nije samo konferencija za web developere, već teži postati platforma za razvoj informatičkog sektora u cijeloj regiji. Organizacijom radionica, predavanja, skupova i drugih načina razmjene znanja i iskustava, omogućit će još bolje povezivanje IT stručnjaka iz regije, njihov profesionalni i društveni razvoj, kao i razvoj okruženja za dobar život i kvalitetan rad.
Pokrovitelji Weblice su Međimurska županija i Grad Čakovec, a održavanje konferencije podržava i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Sponzori konferencije su Infinum d.o.o., Peharec j.d.o.o. i Hrvatska gospodarska komora.
Sve informacije o konferenciji i hackathonu dostupne su na internetskim stranicama www.weblica.hr.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1591" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content