Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Mladi fizičari Domagoj Smolić i Josip Nino Pleh brončani na neslužbenom svjetskom prvenstvu za mlade znanstvenike!

Datum objave: 16. svibnja 2018.

Domagoj Smolić i Josip Nino Pleh, maturanti smjera tehničke gimnazije na Tehničkoj školi Čakovec osvojili su brončanu medalju na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika – ICYS održanom od 19. do 25.travnja 2018. u Beogradu.
ICYS (akronim od engleskog naziva International Conferenceof Young Scientists) je neslužbeno svjetsko prvenstvo u istraživačkim radovima za srednjoškolce u nekoliko znanstvenih disciplina. Ove su godine u natjecanju sudjelovali učenici iz 32 države s tri kontinenta (Europe, Azije i Amerike) koji su predstavili 156 istraživačkih projekata, od čega ih je 40 iz fizike. ICYS se održava u različitim državama, a član je Svjetske federacije natjecanja iz fizike. Domagoj i Josip su poziv na ovo natjecanje zaslužili pobjedom na prošlogodišnjoj Državnoj smotri samostalnih eksperimentalnih radova iz fizike.
Nagradu su dobili za prototip elektromagnetskog topa koji su sami napravili i na kojem su proveli velik broj ispitivanja s ciljem detaljnog razumijevanja fizikalnih principa njegovog rada i poboljšanja njegovih performansi. Mentor s Tehničke škole Čakovec bio im je profesor Damir Štampar. Na razvoju prototipa, mjerenjima i izradi istraživačkog rada Domagoj i Josip radili su subotama u Laboratoriju za eksperimentalnu edukaciju koji je pokrenuo Institut za sinergiju znanosti i društva (ISZD) u okviru Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. S njima su predano radili mentori dr. sc. Dejan Vinković i Stjepan Gornik iz ISZD-a koji imaju velike zasluge za ostvarene uspjehe u natjecanjima.
Međunarodno natjecanje mladih znanstvenika je posebna vrsta individualnog natjecanja u fizici, matematici, računalnim znanostima i ekologiji za učenike srednjih škola stare između 14 i 18 godina. Sudionici trebaju pripremiti samostalni istraživački rad na temu koju sami odaberu i predstaviti ga u 5 do 10- minutnim prezentacijama na engleskom jeziku pred međunarodnim ocjenjivačkim sudom koji evaluira radove i prezentacije.
Međunarodna natjecanja pružaju talentiranim srednjoškolcima mogućnost usvajanja novih znanja i stjecanja iskustava koja su ključna za njihov daljnji razvoj u vrhunske znanstvenike. Ovakva vrsta natjecanja je važna jer potiče sudionike da se bave istraživačkim radom, prezentiraju i raspravljaju o rezultatima istraživanja, da pišu istraživačke radove i prezentiraju rezultate na stranom jeziku. Gotovo svi sudionici će kasnije upisati fakultete i postati znanstvenici koji će predstavljati radove na znanstvenim konferencijama pa im uspjeh na ICYS-u može znatno pomoći u budućoj znanstvenoj karijeri. Ovakva natjecanja su posebno važna danas, kada neupitne vrijednosti znanosti koja nam je omogućila kvalitetu života do sada neviđenu u ljudskoj povijesti, kontinuirano napada niza nazadnjačkih inicijativa, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Zbog ovih izrazito negativnih momenata potrebno je kontinuirano ulagati u popularizaciju znanosti kako bi najkvalitetniji među mladima odabrali put znanstvenika i inženjera. Ovakav znanstveni događaj koji privlači mlade talente iz cijelog svijeta ima veliku važnost u popularizaciji znanosti i stvaranju temelja za daljnji razvoj društva.
Josip i Domagoj uskoro završavaju svoje školovanje na Tehničkoj školi Čakovec i kreću u daljnje školovanje motivirani dosadašnjim uspjesima koje su postigli predanim radom, a Laboratorij za eksperimentalnu edukaciju nastavlja s radom u okviru TICM-a.  
Laboratorij postoji od 2012. godine, a pokrenut je suradnjom Instituta sinergije znanosti i društva (ISZD) i TICM-a. Osim TICM-ove opreme, u laboratoriju se koristi i oprema dobivena kao dio Google RISE nagrade koju je Google dodijelio ISZD-u zbog kvalitetnog rada na promicanju znanosti 2013. godine kako bi se olakšalo provođenje ovakvih projekata.
Cilj svih uključenih u rad Laboratorija jest motivirati što više učenika i mentora za rad na ovakvim i sličnim zahtjevnim projektima jer se njima stvara baza budućeg istraživačkog i razvojnog kadra u Međimurju.
 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1592" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content