Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Atriju Starog grada obilježen Dan Europe

Datum objave: 9. svibnja 2018.

U atriju Starog grada Zrinskih nastavljaju se aktivnosti u okviru obilježavanja Europskog tjedna koji se u Međimurskoj županiji održava već 18. godina. Najznačajniji datum u povijesti Europske unije svakako je 9. svibanj kada slavimo njezin rođendan. „2018. godina proglašena je Europskom godinom kulturne baštine kako bi se slavila raznolika kulturna baština – na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Upravo smo zbog toga odlučili Dan Europe proslaviti u Starom gradu u Čakovcu“, rekla je prilikom otvorenja voditeljica Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec Marija Stanković. Prigodnim programom najmlađi građani Europske unije svojim su nastupima pokazali što znaju o Europskoj uniji i međimurskoj kulturnoj baštini.
Dječji EU parlament izvela su djeca iz DV Bambi pod vodstvom odgajateljice Ivane Pečarko, dok je skupina Loptice iz DV Cipelica izvela pjesme "Kriči ftiček" i "Ftiček veli" pod vodstvom odgajateljica Rade Magdić i Grozdane Goričanec, a skupina Srčeka stihove "Kaj" autora Vinka Rojka te pjesmu "Protuletje se otpira" sa svojim odgajateljicama Elizabetom Martan i Zvjezdanom Pongrac.
Dan Europe prilika je za aktivnosti i festivale koji približavaju Europu njenim građanima, osobito najmlađima, predškolarcima, učenicima osnovnih i srednjih škola koji se iz godine u godinu vrlo aktivno uključuju te šire svoje znanje o Europi.
Programu su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan koji su kao domaćini pozdravili sve prisutne, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, ravnateljica DV Cipelica Gordana Šoltić Siladi te mnogobrojni mališani i njihovi roditelji.
U sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata održano je i predstavljanje projekta "Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine" koji je predstavila ravnateljica Muzeja Međimurja. Nakon prezentacije građani su ovim najvrjednijim spomenikom kulturne baštine Međimurja koji će uskoro zabljesnuti u novom ruhu.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1578" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content