Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju prvi stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske

Datum objave: 4. svibnja 2018.

U hotelu Life Class Terme Sveti Martin u četvrtak, 03.svibnja svečano je otvoren 1.središnji stručni skup vinogradara i vinara Hrvatske – CroVin.
 
Organizatori su tako na jednom mjestu okupili vinare i vinogradare iz cijele Hrvatske kako bi u dva dana raspravljali o nizu aktualnosti iz područja vinarstva i vinogradarstva.
Tako su predstavnici Ministarstva poljoprivrede govorili o Zakonu o vinu i Nacionalnom programu pomoći sektoru vina  2019. - 2023.  Bilo je riječi o prednosti gnojidbe vinove loze pred zimsko mirovanje vegetacije, primjeni strojeva u vinogradu, preciznom navodnjavanju, kvaliteti vina i ulozi zaštićene oznake izvornosti te novim tehnologijama u vinarstvu.
 
Drugog dana stručnog skupa raspravljalo se o ulozi proizvođača u sprječavanju i sanaciji zlatne žutice vinove loze, programu i aktivnostima monitoringa zlatne žutice te utjecaju klimatskih promjena na pojavu bolesti u vinogradima
 
Međimurski župan Matija Posavec, otvarajući stručni skup, istaknuo je kako, osim gospodarskog značaja za Međimursku županiju, vinogradarstvo ima i snažnu tradicijsku vrijednost i predstavlja jedan od najvažnijih temelja za razvoj turističke djelatnosti u županiji. U Upisnik poljoprivrednika upisano je 544,33 ha vinograda. Tome treba dodati manje površine vinograda na okućnicama, uz vikendice i stare nasade, pa možemo reći da na području županije ima oko  700  ha vinograda. U Vinogradarski registar upisano je 372 subjekata iz Međimurske županije dok su prošle godine naši vinogradari upisali u registar proizvodnju 3.500t grožđa i 22.500 hl vina. U Međimurju postoji zaštićena robna marka vina Pušipel dok se radi na novoj boci i novom vizualnom identitetu koji konzumentima garantira originalnost proizvoda nastalog pod kontroliranim uvjetima. Predstavljanje nove boce biti će na ovogodišnjem Festivalu Urbanovo.
U Međimurju postoji i  klonska selekcija koju Županija razvija u suradnji s Agronomskim fakultetom. U prvoj fazi projekta osigurani su uvjeti za proizvodnju certificiranog sortnog sadnog materijala, dok je u tijeku druga faza projekta koja obuhvaća praćenje prinosa i kvalitete grožđa i ostalih proizvodnih karakteristika, vinifikaciju klonskih kandidata, njihovu analizu i senzornu ocjenu. Na temelju rezultata izdvojit će se 3-5 klonskih kandidata koji će biti prijavljeni u završni nadzor s ciljem njihove registracije. Ovaj projekt je od velikog značaja za vinogradare Međimurja, ali i za cijelu županiju, jer se otvara mogućnost dobivanja županijskog visokokvalitetnog proizvoda s tradicijskim i regionalnim obilježjima u porijeklu i svojstvima proizvoda što će donijeti bolju prepoznatljivost i višu cijenu proizvoda. 
[ngg_images source="galleries" container_ids="1568" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content