Nakon potpisivanja Ugovora i početka radova na obnovi Graditeljske i Tehničke škole, učeničkog doma te nekoliko osnovnih škola došao je red na obnovu još jedne srednje škole i to Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu gdje je, u četvrtak, 03.svibnja, potpisan Ugovor o energetskoj obnovi školske zgrade i sportske dvorane.

Ukupna vrijednost projekta je 5 967 553,14 kuna, što osim radova na energetskoj obnovi uključuje i izradu projektne dokumentacije, stručni nadzor građenja, izradu energetskog certifikata nakon obnove te usluge vođenja projekta.

Iz Europskih fondova dodijeljena su bespovratna sredstva od 3 517 760,77 kuna dok ostatak mora pokriti osnivač Međimurska županija no zahvaljujući prijavi na nacionalni fond Ministarstva regionalnog razvoja za EU projekte koji će pokriti 80% učešća osnivača tj. 1 770 293,98 kuna tako da je komponenta proračuna Međimurske županije oko 700 000 kuna.

„To je još jedan projekt koji šalje nekoliko poruka. Prva je novo ulaganje u obrazovanje kroz stvaranje boljih uvjeta u školskim objektima, druga je kvalitetno pripremljen projekt koji će velikom većinom sufinancirati fondovi EU pa u županijskom proračunu ostaju novci za druge projekte i treće je još jedno uspješno korištenje novaca EU fondova“ – ističe župan Matija Posavec

Direktor energetske agencije „Menea“ Alen Višnjić naglašava kako će se na zgradi škole rekonstruirati vanjski zidovi toplinskom izolacijom, krov i strop te vanjska stolarija. Također će se zamijeniti radijatori i ugraditi novi ventili, te ugraditi podizna platforma prilagođena za osobe s invaliditetom. Na školskoj dvorani bit će rekonstruirani vanjski zidovi pročelja, krov, prolaz te stolarija, postaviti će se podno grijanje i zamijeniti radijatori. U obje zgrade postavljaju se nove ventilacijske klima komore, solarni kolektori na krovu dok se postojeća rasvjeta zamjenjuje LED tehnologijom. Sve bi to u konačnici trebalo smanjiti troškove grijanja za 65 % dok bi obje zgrade prešle u viši energetski razred.

Predstavnik izvođača Maja Đurkin Međimurec, obećala je kako će se s radovima započeti u najkraćem mogućem roku od današnjeg potpisivanja ugovora te najavila završetak radova do kraja ove godine.

Ravnateljica škole Bosiljka Vinković Kukolić, ponosna na investiciju u Ekonomskoj i trgovačkoj školi nakon dosta vremena, rekla je kako školu trenutno pohađa 687 učenika, dok dvoranu koriste zajedno i učenici Gimnazije te povremeno Gospodarske škole čime korištenje dvorane obuhvaća oko 1600 učenika. „Ponosni smo na naše učenike a i na rad učeničke zadruge čiji su proizvodi predstavljeni od strane učenice Eve Perčić, ujedno i svjetske prvakinje iz biologije“ – istaknula je ravnateljica.

Svečanom potpisivanju Ugovora nazočili su pročelnici Upravnih odjela Međimurske županije Goran Gotal i Branko Sušec, pomoćnica pročelnika Blaženka Novak, projektantica Nevenka Vuković Varga predstavnici Međimurske energetske agencije Menea-e.