Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom Dana Međimurske županije održan koncert u čast teti Lizi

Datum objave: 27. travnja 2018.

Nakon rasprodane velike dvorane Teatra & TD u Zagrebu, program posvećen kraljici međimurske popevke „Teti Lizi“ održan je sinoć u srcu županije. Vrlo emotivno, dostojanstveno i u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Čakovcu, koncert „VUPREM OČI (vu to nebo visoko) “ uz potporu Međimurske županije, a u organizaciji festivalske udruge „Nebo“ u sklopu Dana Međimurske županije, brojnim Međimurkama i Međimurcima pružio je više od 120 minuta prikaza najboljeg iz bogatog glazbenog opusa Elizabete Toplek- Tete Lize.
Sam koncert bio je oplemenjen narodnim kvartetom „Nebo“, pod vodstvom Alana Kanskog koji je  pratio sve soliste koji su u spoju međimurske popevke i u izvođenju prijatelja, štovatelja Elizabete Toplek, ali i do sada neobjavljenih video spotova sa prvog albuma tete Lize i Cinkuša „Moje Međimurje“, odali počast na sjećanje na nju.
Štovatelji tete Lize koji su se u CZK-u predstavili brojnoj međimurskoj publici su Anet Zerec, Marija Mateja Lanović, Lea Šprajc, Solisti ansambla Lado, Anita Huđek, Gusti Draksar, KUD Seljačka sloga Donja Dubrava, Saša Štefić, Andrija Maronić, Alan Kanski, Lidija Bajuk bend i Cinkuši.
„Uvijek je pjevala onako kako je osjećala, mogao je iza nje stajati cijeli orkestar, ali ona je uvijek bila naša teta Liza“, „Svaki je znani i neznani pjevač svet, svako je mjesto o kojem pjeva sveto. Teta Liza šamanka je kajkavskog agrafijskog razdoblja, čija tematika i emotivni naboj živo kucaju u našim grudima, srećom ne odričući se olako i pomodno naslijeđenog tradicijskog“, samo su neke od misli sa sinoćnjeg koncerta, a u kojem je svoju podršku dao i župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, pročelnik UO za poslove župana Goran Gotal, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač te brojni štovatelji tete Lize.
U prigodnom govoru, župan Posavec naglasio je kako je naša Teta Liza bila i ostala uzor mnogima koji su zbog nje angažirani u kulturnom amaterizmu zbog kojeg imamo najviše kulturno umjetničkih udruga i društava u Hrvatskoj. „Čuvanje naše povijesti, baštine i kulture dio je našeg identiteta, a ukoliko će Međimurska popevka krajem godine biti uvrštena na listu nematerijalne baštine UNESCO-a biti će to jednim velikim dijelom upravo zbog Tete Lize. Stoga, hvala joj na svemu“.
Program je osmislio i vodio Nebojša Stijačić.
[ngg_images source="galleries" container_ids="1556" display_type="photocrati-nextgen_basic_thumbnails" override_thumbnail_settings="1" thumbnail_width="120" thumbnail_height="90" thumbnail_crop="1" images_per_page="100" number_of_columns="0" ajax_pagination="0" show_all_in_lightbox="0" use_imagebrowser_effect="0" show_slideshow_link="0" slideshow_link_text="[Prikaz slika]" order_by="imagedate" order_direction="DESC" returns="included" maximum_entity_count="500"]

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content